Cotidianul: La Rosia Montana, „reconstructia ecologica

Exista o legatura intre dezvoltarea durabila si protectia mediului? Ca sa va oferim un exemplu: putem vorbi, in cazul Rosia Montana, de un proiect sanatos, de dezvoltare durabila?

– Protectia mediului tine de esenta conceptului de dezvoltare durabila. Capitalul natural nu ne furnizeaza doar bunuri, ci si servicii indispensabile vietii. Orice exploatare miniera intensiva contine, in grade diferite, pericolul de a intra in contradictie cu principiile dezvoltarii durabile. In cazul proiectului Rosia Montana este vorba despre o actiune corporatista pe termen scurt, care ar putea rezolva momentan anumite nevoi punctuale ale zonei, dar pe termen lung, efectele nu vor fi cele trambitate in campaniile publicitare. Mai mult, „reconstructia ecologica" de care vorbeste compania RMGC este imposibila, in conditiile unei excavari miniere de asemenea proportii. Conform oricaror cunostinte minime de ordin stiintific, nu poti reface in cateva sute de zile ceea ce natura a cladit in milioane de ani. S-a discutat despre reimpadurirea zonei. Chiar daca se vor planta mii de arbori, tot o impadurire artificiala va fi, iar nu una naturala. Pe timpul Imperiului Austro-Ungar, s-au defrisat pentru constructii toate padurile din jurul Vienei. Dupa 1945, s-au replantat masiv esente de conifere, pe o raza de o suta de kilometri in jur: un efort urias. Sigur ca arata impecabil, dar calitatea padurii si valoarea serviciilor aduse biodiversitatii sunt mult mai reduse decat in cazul unei paduri naturale. Ce valoare ar avea o padure plantata pe un teren instabil, refacut pe locul unei excavari uriase din Apuseni? Proiectul Rosia Montana are insa si alte elemente necunoscute publicului larg, cu o miza care, probabil, se afla in cu totul alta parte…

– Ce spun profesionistii independenti: este mineritul o condamnare pe vecie a zonei, sau ne putem opri aici cu exploatarea aurului, pentru a merge mai departe cu alte proiecte de dezvoltare?

– Rosia Montana este una din multele zone saracite din Romania, dar s-a intamplat sa stea pe un pat aurifer, si asta este problema sa. Dezvoltarea turismului si a unor indeletniciri traditionale, cu folosirea unor tehnologii moderne si nepoluante, este solutia alternativa sigura. La Rosia sunt vestigii ale uneia dintre cele mai vechi vetre de cultura europeana, mentionate in „Dacia Preistorica" a lui Nicolae Densusianu. Sunt suficiente motive valabile pentru ca localitatea sa devina o arie protejata. De altfel, noul proiect minier s-a infiripat pe fondul unei stari de slabiciune a statului roman. La aceasta ar mai fi de adaugat ca rezervele de aur nu sunt foarte mari, ceea ce face ca intensitatea campaniei in jurul proiectului sa para oarecum ciudata. Regula geologica spune insa ca, in apropierea zacamintelor aurifere, se afla si depozite de metale grele. Deci, lucrurile nu sunt chiar asa de simple si inocente cum par…

Interviul integral poate fi citit in „Formula AS", nr. 919 din 21-28 mai 2010

 

spot_img

Ultimele știri