WWF: Reducerea consumului de carne la jumătate ar putea reduce emisiile de carbon ale Germaniei cu 27%

Un studiu recent realizat de WWF Germania arată impactul reducerii consumului de carne asupra mediului. Astfel, dacă germanii ar reduce consumul de carne la jumătate, ar reduce emisiile de carbon ale țării cu 27%.

Cantinele școlare din Franța vor oferi meniu vegetarian o dată pe săptămână

Organizaţia din domeniul conservării naturii a analizat coșul mediu de cumpărături al cetățenilor germani între 2015 și 2018 şi a descoperit că, deşi alimentaţia vegană şi vegetariană au cel mai bun impact asupra mediului, consumul conştient al unei cantităţi mai reduse de carne reduce în mod semnificativ emisiile de carbon.

Consumul german de alimente de origine animală, cum ar fi carnea, cârnații și brânza, provoacă aproximativ 70% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de dietă, în Germania. Dacă consumul de carne al tuturor germanilor este redus la jumătate, la o medie de 470 de grame pe săptămână, și dacă mănâncă mai multe leguminoase și nuci, germanii vor emite cu 56 de milioane de tone de CO2 mai puține în fiecare an. Aceasta corespunde aproape întregii emisii provenite din agricultura germană (66 de milioane de tone de CO2 echivalent).

Studiul a analizat aşa-numita dietă flexitariană, ai cărei adepţi consumă în medie 470 de grame de carne pe săptămână, prin comparaţie cu un german obişnuit care consumă 817 grame de carne săptămânal. Astfel, reducerea consumului de carne la jumătate ar putea reduce emisiile de carbon ale Germaniei cu 27%, echivalentul a 56 de milioane de tone, potrivit WWF.

Dacă toată lumea ar adopta o dietă complet vegetariană sau vegană, emisiile de carbon ar putea fi reduse chiar cu jumătate, sau cu o cantitate cuprinsă între 98 şi 102 milioane de tone, a precizat WWF. Per ansamblu, Germania produce circa 210 milioane de tone de emisii de carbon din producţia de alimente în fiecare an.

Prin urmare, organizația de protecție a mediului face apel la următorul guvern federal să se angajeze într-o politică nutrițională ecologică – incluzând o strategie nutrițională și revizuirea unei taxe orientative pentru alimentele de origine animală care nu provin din agricultura organică.

„În acest moment, acele alimente care ne suprasolicită climatul și ecosistemele și, astfel, bazele vieții și prosperității noastre, sunt tratate favorabil. Avem nevoie de o schimbare de mentalitate despre dieta noastră. O schimbare ar fi, de exemplu: când participați la evenimente sau când călătoriți, să existe automat un meniu vegetarian. Dacă doriți carne, trebuie să bifați o casetă”, a spus Tanja Dräger de Teran, consultant în domeniul alimentației și agriculturii la WWF Germania.

Citește și: 

Europenii vor să renunţe la călătoriile cu avionul şi la carne pentru a combate schimbările climatice – studiu BEI

Studiu: peste 40% dintre germani au redus consumul de carne

spot_img

Ultimele știri