Construirea celei mai mari hidrocentrale din lume, o dilema morala

Construirea unui baraj la intrarea sudica a Marii Rosii ar produce 50 de gigawati de electricitate, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii Universitatii Utrecht din Olanda, condus de Roelof Dirk Schuiling, informeaza Gliving.tv.

Barajul care va fi numit Bab-al-Mandab va preveni afluxul de apa din Oceanul Indian si va deveni cea mai mare hidrocentrala din lume.

Impactul pozitiv este usor de identificat. Milioane de oameni din regiune vor beneficia de energie curata in locul combustibililor fosili utilizati in prezent.

Pe de alta parte, impactul ecologic negativ este aproape imposibil de determinat din cauza lipsei unui precedent pentru o constructie de o asemenea amploare. Expertii pot doar analiza cele mai mari hidrocentrale din lume: Barajul celor Trei Defilee, Itaipu si Guri.

Potrivit livescience.com, barajul va duce la o crestere a salinitatii, iar eroziunea solului se va accentua odata cu scaderea nivelului apelor. Recifele de corali, pestii si celelalte organisme vor muri din cauza incapacitatii de adaptare la nivelul ridicat de sare. Pe langa distrugerea ecosistemelor, rezidentii zonei vor fi mutati in alta regiune.

Indiguirea Marii Rosii ridica si o dilema morala. Emisiile de gaze cu efect de sera si dependenta de petrol vor scadea, dar consecintele ecologice pot fi devastatoare pentru regiune si locuitori.

Inca nu se poate raspunde la intrebarea daca reducerea emisiilor justifica distrugerea ecosistemului. Cercetatorii considera ca responsabilitatea unei astfel de alegeri revine tarilor implicate. Ramane de vazut daca acestea vor reusi sa ramana obiective in fata avantajelor imediate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri