Constructiile verzi cuceresc America

De la hartie reciclata pana la sisteme avansate de control al climei, peste 807 expozanti s-au laudat cu produse si servicii de ultima ora la Greenbuild Conference and Expo, desfasurata la Boston luna trecuta.
 
America se deschide tot mai mult catre solutiile verzi din orice domeniu, spuneau organizatorii; fata de anul trecut expozitia s-a dublat in numar de expozanti si vizitatori – aproape 30.000 pe zi.

Tema constanta printre toate companiile a fost importanta folosirii rationale a resurselor naturale. Solutiile tehnologice cele mai avansate sunt, paradoxal, si cele mai simple. Ele utilizeaza si valorizeaza apa de ploaie, vantul, plantele vii, lumina naturala si caldura emanata de soare. Cateva inovatii s-au distins in marea expozantilor de la Boston.
 
Joel Makower, directorul GreenBiz, a evaluat aceasta piata la doua miliarde de dolari, iar inovatiile de la Greenbuild ar aduce pe termen scurt si mediu inca un miliard de dolari la o piata in crestere exponentiala, in ciuda crizei financiare globale.

Compania Agriboard era raspunsul cel mai eco pentru cei care cauta constructii eficiente energetic, materiale unitare de constructie izolatoare ori acoperisuri inteligente. Materialele de constructie contin un strat izolator bazat pe spuma care este facuta sandwich intre doua tablii mari. Aceste componente preconstruite sunt puse cap la cap pentru a putea ridica o cladire din cat mai putine piese de constructie. Mai mult, spuma respectiva este obtinuta din spice de grau macerate si compresate. Compania foloseste astfel fibre ramase dupa seceris. In mod normal, acestea ar trebui lasate pe miristi sau arse, fapt care ar duce la mai multe emisii de carbon in atmosfera. Conform datelor companiei, aceste produse au o amprenta a carbonului negativa.

Sage Electrochromics. In timpul iernii razele de soare care patrund pe fereastra sunt binevenite, insa in verile contemporane ele pot fi insuportabile. Sage a inventat fereastra cu tablii care poate schimba lumina in intuneric prin simpla apasare a unui buton, permitandu-le utilizatorilor sa blocheze sau sa foloseasca toata caldura soarelui cat de mult doresc.

Accoya a aruncat pe piata o „noua specie“ de lemn de constructie. Mai exact, este vorba despre o noua abordare a constructiilor din lemn. Prin tratarea bucatilor de lemn de pin cu anhidride, compania a creat bucati de lemn sau rumegus compostat care va avea rezistent a in timp a cimentului si puterea lemnului de stejar. Aceasta durabilitate inseamna ca, pentru aplicatii de constructii exterioare, Accoya poate fi alternativa la lemnul exotic obtinut din pa durile virgine, esentiale pentru absorbirea carbonului.

Solar Tracking Skylights a expus un sistem de oglinzi care reflecta lumina solara astfel incat, incepand dis-de-dimineata si pana la apusul soarelui, locuitorul nu trebuie sa aprinda niciun bec. Aplicatiile Solar Tracking au fost adoptate de Boeing, Wal-Mart si Nike.
 
De departe, insa, vedeta expozitiei a fost Frog Zero. Proiectul de casa seamana cu o broasca pentru ca „poate sari din loc in loc – o asamblam intr-o zi si este complet verde, ca o broasca. Iar cand spun verde, spun ca e o casa 100% ecologica, 100% carbon 0“, spune directorul si fondatorul proiectului Frog Zero, Mark Miller. Aceasta casa, prima atractie a Greenbuild 2008, este ieftina, cu un timp de construire extraordinar de rapid si nu depinde de nicio sursa de energie. „E o casa desteapta, iar pretul ei – nu il mentionez aici – e undeva sub media de pe piata a caselor americane“, spune Miller. Frog Zero este primul sistem de constructii energie-zero. Totalmente computerizata cu ajutorul Dell, casa urmeaza trendul Greenbuild: computerizarea completa a constructiilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri