Luni, 21 octombrie, a început conferința ONU COP16 „Pace cu Natura” dedicată biodiversității. Delegați din diverse colțuri ale lumii se întâlnesc în Cali, Columbia pentru a aborda problema globală a pierderii biodiversității, care afectează peste 45.000 de specii de plante și animale.
O dată la doi ani, lideri din întreaga lume se întâlnesc pentru a analiza starea vieții pe Pământ și pentru a negocia acorduri destinate conservării biodiversității și opririi distrugerii naturii.
În perioada 21 octombrie – 1 noiembrie, reprezentanți din 196 de țări se adună la Cali, Columbia, pentru cel de-al 16-lea summit al Conferinței Părților la Convenția ONU (COP16).
Această întâlnire este prima dedicată biodiversității de la 2022, când guvernele au adoptat un acord istoric pentru a stopa distrugerea ecosistemelor în cadrul conferinței COP15 de la Montreal.
Oameni de știință, membri ai comunităților indigene, reprezentanți din mediul de afaceri și miniștri ai mediului din aproape 200 de țări vor evalua progresele realizate în îndeplinirea obiectivelor stabilite și vor negocia modalitățile de monitorizare a acestora.
Obiectivele COP16 și moștenirea COP15
Acordul din 2022 a stabilit 23 de obiective ambițioase pentru conservarea biodiversității până în 2030, printre care protejarea a cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime ale planetei și furnizarea unui sprijin financiar de 30 de miliarde de dolari anual, cu un obiectiv intermediar de 20 de miliarde anual până în 2025, din partea țărilor industrializate.
Cu toate acestea, progresele realizate până acum sunt limitate, iar criticii avertizează că este nevoie de acțiuni mai concrete și urgente.
Georg Schwede, directorul european al organizației de mediu Campaign for Nature, a avertizat că Acordul Mondial Istoric privind Conservarea [Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, n.red], adoptat la Montreal, în cadrul conferinței COP15 este în pericol să eșueze după doar doi ani din cauza implementării lente și insuficiente a măsurilor necesare pentru a stopa pierderea biodiversității.
„Până în prezent, se întâmplă prea puțin, prea lent și prea mult în direcția greșită pentru a iniția inversarea urgent necesară a pierderii biodiversității până în 2030.”
Implementarea tehnică, cheia succesului
Un aspect central al discuțiilor de la COP16 este implementarea tehnică a obiectivelor stabilite în cadrul COP15.
În timp ce la Montreal accentul a fost pus pe stabilirea unui acord politic, acum, la Cali, focusul este pe găsirea soluțiilor practice pentru atingerea acestor ținte.
Țara gazdă, Columbia, se angajează să combine protecția climei cu conservarea biodiversității, prezentând un plan național de 40 de miliarde de dolari pentru protejarea naturii.
Cu toate acestea, multe alte țări au rămas în urmă și nu au elaborat încă strategii naționale concrete.
Situația este deosebit de critică în Europa, unde doar câteva state au trimis strategii naționale de protecție a biodiversității.
În Germania, de exemplu, strategia națională din 2007 a fost revizuită, dar noul document este încă blocat în procesul legislativ.
Fonduri insuficiente și cereri pentru acțiuni mai clare
Guvernul federal german a alocat 1,36 miliarde de euro în 2024 pentru protejarea biodiversității în țările în curs de dezvoltare și emergente, cu 450 de milioane de euro mai mult decât anul precedent.
Cu toate acestea, grupurile de mediu consideră că Germania nu dă un exemplu adecvat pe plan intern.
„Există o lipsă de obiective clare, măsurabile, obligatorii și de măsuri eficiente la nivel național. Dispariția speciilor continuă fără încetare și pierdem habitate valoroase care sunt esențiale pentru bunăstarea generațiilor viitoare”, spune președintele Uniunii Germane pentru Conservarea Naturii (NABU), Jörg-Andreas Krüger.
Pierderea biodiversității la nivel global: o problemă urgentă
Conferința de la Cali are loc pe fundalul unor statistici îngrijorătoare privind starea biodiversității globale.
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) estimează că mai mult de un sfert dintre speciile cunoscute sunt amenințate cu dispariția.
În raportul Planeta Vie 2024, WWF și Societatea Zoologică din Londra au subliniat că populațiile de animale sălbatice s-au redus în medie cu 73% în ultimii 50 de ani, cu America Latină și Caraibele fiind cele mai afectate regiuni, înregistrând o scădere de 95%.
Această pierdere nu este doar o problemă ecologică, ci și una economică.
Banca Mondială estimează că declinul ecosistemelor, inclusiv prăbușirea pescuitului și a pădurilor indigene, ar putea costa economia globală 2,7 trilioane de dolari anual până în 2030.
În fața acestui scenariu, experții ONU estimează că sumele investite în protecția naturii ar trebui să crească la 500 de miliarde de euro anual pentru a inversa trendul actual, comparativ cu doar 180 de milioane de euro în 2022.
Oamenii de știință avertizează că activitatea umană a împins lumea într-o zonă periculoasă, în șapte din cei opt indicatori ai siguranței planetare.
Pierderea biodiversității se va accelera, tot mai multe specii supraviețuind doar în grădini zoologice.
„Cred că, cu siguranță, în următorii 15-20 de ani, vom asista la crize alimentare continue și la un risc real de eșecuri multiple ale coșului de pâine…care se adaugă la multe alte riscuri care ne-ar putea afecta prin poluarea apei dulci, acidificarea oceanelor, incendii de vegetație și proliferări de alge și așa mai departe”, spune Tom Oliver, profesor de ecologie aplicată la Universitatea din Reading.
O gazdă neașteptată și o participare semnificativă
Columbia găzduiește COP16 după ce Turcia, gazda inițială, a fost forțată să se retragă din cauza cutremurului devastator din februarie 2023.
În Cali, se așteaptă participarea a peste 20.000 de delegați, printre care oficiali guvernamentali, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai sectorului privat, toți cu misiunea de a găsi soluții viabile pentru protejarea biodiversității.
Până pe 1 noiembrie, participanții vor aborda, printre altele, modalități de a mobiliza fonduri adecvate pentru protejarea biodiversității și de a găsi soluții pentru reconcilierea protecției climatice cu conservarea naturii.
#biodiversitate #conservare #natura #cop16 #ecologie #ONU #climatechange #ecosystems #biodiversity #UnitedNations #cali #columbia