Companiile au plătit anul trecut cu 18% mai mult pe certificate de carbon

Țările din întreaga lume au strâns anul trecut 53 de miliarde de dolari din taxarea companiilor pentru emisiile de dioxid de carbon (CO2), în creștere cu aproape 18% față de 2019, în condițiile în care unele au impus noi taxe, iar prețurile din unele sisteme existente au crescut, a anunțat Banca Mondială într-un raport citat de Reuters.

Multe țări folosesc un preț la carbon pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor lor climatice sub forma unei taxe sau în cadrul unui sistem de comercializare a emisiilor (ETS).

Săptămâna trecută, cele mai mari șapte economii avansate din lume au recunoscut rolul pe care îl poate juca stabilirea prețului carbonului în stimularea inovării și a noilor tehnologii pentru a ajunge la emisii nete zero.

„În pofida tulburărilor sociale și economice provocate de COVID-19, jurisdicțiile și companiile nu au ezitat în angajamentul lor de a lupta împotriva schimbărilor climatice”, se arată în raport.

În 2021 erau în funcțiune 64 de instrumente globale de stabilire a prețului carbonului, față de 58 în 2020, acoperind peste 21% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în creștere de la 15,1% anul trecut, se arată în raport.

Creșterea emisiilor acoperite se datorează în mare parte lansării în acest an a sistemului național de comercializare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon din China – cea mai mare piață de carbon din lume – care acoperă inițial aproximativ 30% din emisiile țării, adică aproximativ 4 miliarde de tone de CO2, potrivit raportului.

Creșterea veniturilor generate anul trecut s-a datorat în principal creșterii prețurilor în cadrul ETS din Uniunea Europeană, unde costul permiselor de carbon a crescut cu peste 30%.

Cu toate acestea, Banca Mondială a precizat că prețurile carbonului în majoritatea regiunilor lumii au rămas cu mult sub nivelurile necesare pentru a determina schimbări în vederea îndeplinirii acordului climatic de la Paris din 2015.

„Majoritatea prețurilor carbonului rămân încă mult sub intervalul de 40-80 de dolari/tCO2e (tone echivalent dioxid de carbon) necesar în 2020 pentru a atinge obiectivul de 2 grade Celsius în ceea ce privește temperatura”, se arată în raport. „Vor fi necesare prețuri mai mari … pentru a atinge obiectivul de 1,5C”.

Aproape 200 de țări au semnat Acordul de la Paris, care are ca obiectiv limitarea încălzirii globale la mult sub 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale și, de preferință, la 1,5 grade Celsius.

 

spot_img

Ultimele știri