România a lansat rețeaua-pilot de diplomație climatică

18 misiuni ale României fac parte în prezent din rețeaua-pilot de diplomație climatică, care va avea rolul de a consolida expertiza diplomației române în domeniul schimbărilor climatice.

Lansarea rețelei-pilot de diplomație climatică are loc în contextul în care efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai acute și sunt un multiplicator al amenințărilor, putând submina stabilitatea și securitatea globală, prin impactul asupra securității umane, a arătat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Cele 18 misiuni implicate în proiectul pilot sunt Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles UE, Delegația României la Bruxelles NATO, Misiunile Permanente de la New York și de la Geneva, ambasadele României la Nairobi, Kuwait, Londra, Copenhaga, Roma, Berna, Stockholm, Haga, Viena, Paris, Varșovia, Oslo, Islamabad, Washington. Rețeaua acoperă o arie geografică largă, din Europa, unde sunt 13 misiuni în această rețea-pilot, continentul american, cu două misiuni, Asia, cu două misiuni, Africa, cu o ambasadă: de la Washington la Islamabad și de la Oslo la Nairobi.

„Diplomația climatică este un instrument esențial în atingerea obiectivelor climatice și păstrarea ritmului de acțiune. Aceasta ne oferă oportunitatea de a dezbate, de a ne împărtăși obiectivele, provocările, de a coopera și căuta soluții comune, de a ne sprijini reciproc și de a învăța din experiența celorlalți. Rețeaua-pilot a României oferă, la rândul ei, o platformă pentru schimbul de informații, experiențe și lecții învățate și facilitează comunicarea cu autoritățile naționale relevante din alte state”, a mai spus ministrul afacerilor externe.

Mandatul rețelei de diplomație climatică/verde a României va fi structurat pe următoarele obiective:

  1. identificarea și implementarea proiectelor bilaterale, cu alte state, de interes comun și stimularea cooperării în ceea ce privește know-how-ul, tehnologia și alte subiecte de relevanță;
  2. promovarea pe plan extern a priorităților și perspectivelor naționale cu privire la problemele legate de climă;
  3. sprijinirea obiectivelor agreate la nivelul UE pentru forurile internaționale, în special a celor aferente Convenției-Cadru a ONU privind Schimbările Climatice;
  4. susținerea punerii în aplicare a politicii naționale de cooperare internațională pentru dezvoltare, în contextul în care componenta climatică a acesteia va înregistra o creștere progresivă.
spot_img

Ultimele știri