Colectarea selectiva, in crestere cu 40%

Eco-Rom Ambalaje a valorificat anul trecut peste 34.400 tone de deseuri de ambalaje colectate de la populatie, cu 40% mai mult decat volumul inregistrat in 2010, au afirmat miercuri reprezentantii organizatiei.

"In total, anul trecut compania a colectat aproape 355.000 de tone de deseuri de ambalaje, dintre care peste 34.400 tone provin de la populatie. Nivelul total de deseuri colectate de noi a crescut cu aproape 7%, datorita investitiilor de aproximativ 8 milioane de euro, pe care organizatia a realizat-o in sistemul de colectare, sortare si transport”, a declarat intr-o conferinta Sorin Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Cele mai mari cantitati colectate selectiv de catre romani in 2011 au fost ambalajele de hartie si carton (16.202 tone), urmate de plastic (14.529 tone), sticla (3.197 tone) și metal (488 tone).

Dintre acestea, cresteri semnificative au fost inregistrate in cazul deseurilor de ambalaje din aluminiu (216 tone), cu 245% mai mult fata de 2010, urmate de cele de tip PET (10.369 tone), cu aproximativ 68% mai mult decat anul trecut.

7.000 de puncte de colectare selectiva

Conform propriilor estimari, Eco-Rom acopera pana la 75% din piata serviciilor de colectare a ambalajelor, in acest segment activand in total 7 jucatori.

Popescu a declarat pentru Green Report ca, in prezent, infrastructura punctelor de colectare selectiva a companiei este formata din aproximativ 4.000 de astfel de centre, iar pana la finele anului, numarul acestora va creste cu pana la 50%, la 7.000 de puncte.

Anul trecut, un numar de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localitati (cu 60% mai multe localitati decat anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectiva dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje.

Colectarea selectiva, stimulata prin sanctiuni

Reprezentantii organizatiei apreciaza ca romanii produc pana la 360 de kilograme de deseuri pe an pe cap de locuitor, insa numai 14-15% din acest volum este reprezentat de ambalaje reciclabile.

"Aceste volume sunt mici comparativ cu media europeana, iar principalul motiv este faptul ca cea mai mare parte din populatia Romaniei traieste in mediu rural, unde se consuma volume mici de produse cu ambalaj”, a explicat seful companiei.

De asemenea, acesta a precizat ca factorul legislativ este esential in sectorul colectarii de deseuri.

“Volumul de deseuri colectate este strans legat de reglementarile legislative. Astfel, daca autoritatile ar implementa noi masuri precum sanctiuni usturatoare pentru cei care arunca gunoaie la voia intamplarii sau tarife mult mai mari pentru depozitarea la gropile de gunoi, s-ar face foarte rapid progrese importante in acest domeniu”, a mai spus Popescu.

Cifra de afaceri in crestere cu pana la 15%

Anul trecut, organizatia a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro, iar pentru acest an se astepta la o crestere cu pana la 15% a acestora.

"Pentru anul 2012, Eco-Rom Ambalaje si-a propus extinderea serviciilor de colectare selectiva in gospodarii, prin cresterea investitiilor cu 42% fata de 2011. In urma acestor investitii mizam pe cresterea cu minimum 25% a cantitatilor de deseuri de ambalaje de hartie, plastic, sticla si metal de la populatie”, au spus reprezentantii companiei.

Eco-Rom este o organizatie înfiintata in anul 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au avut initiativa implementarii sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, în tara noastra.

“Punctul Verde” este un simbol international care semnaleaza cumparatorului ca firma producatoare sau importatoare s-a angajat sa indeplineasca obligatiile de reciclare si valorificare a cantitatilor de ambalaje puse pe piata, prin contributia la dezvoltarea sistemului de colectare selectiva de la populatie.

In prezent, organizatia are peste 2.300 de agenti economici parteneri.

Membrii fondatori sunt ai Eco-Rom sunt Argus, Ball Packaging Europe, Chipita Romania, Coca-Cola HBC Romania, Heineken, Mars Romania, Munplast, Pepsi Americas, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, Bergenbier, Tymbark si Ursus.

Gabriel Botezatu

Foto: Eco-Rom

Citeste si:

Noua taxa pentru gunoi

Legea Picnicului a fost promulgata

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri