Asociatiile Recolamp si Eotic, in parteneriat cu ministerul Educatiei si ministerul Mediului, au lansat in invatamantul preuniversitar a doua etapa a celui mai mare program national de colectare selectiva a deseurilor – “Coltul Verde din scoala mea”.
“Acest proiect incurajeaza copiii sa constientizeze si sa colecteze selectiv. Mai mult de atat, proiectul incurajeaza si parintii sa se implice in acesta actiune. Astfel, adultii pot sa ajute elevii sa colecteze selectiv, scapand in acelas timp de deseurile din casa”, a declarat pentru Green Report Roxana Sunica, director de marketing al Recolamp.
Prima etapa a concursului a fost lansata in septembrie 2011, in cadrul careia au fot premiate cele mai ingenioase 35 de scoli din Romania care au construit cu ajutorul elevilor puncte de colectare selectiva a deseurilor. Cea de-a doua etapa si-a propus sa dea utilitate acestor “Colturi Verzi”, iar in acest sens, cele doua asociatii vor premia scolile care vor preda deseuri de surse de iluminat si deseuri de echipamente electrice si electronice.
„Anul trecut, am premiat scolile in functie de mai multe criterii, precum utilitatea punctului de colectare, ingeniozitate, capacitatea centrului de a colecta mai mute tipuri de deseuri, precum si mesajul transmis. Unele puncte de colectare au fost instalate in cladirea solii, altele in afara ei”, a mai spus Sunica.
Toate deseurile colectate, la reciclare
La randul sau, Alina Milena Moisescu, inspector general in cadrul ministerului Educatiei, a spus ca proiectul raspunde solicitarilor europene de a introduce in tara noastra conceptul de Educatie pentru Dezvoltare Durabila, care vizeaza cele trei domenii de baza: mediu, social si economic.
In cea de a doua etapa a proiectului vor fi premiate in urmatoarele luni scolile care colecteaza si predau catre Recolamp și Ecotic surse de lumină arse, respectiv DEEE-uri, si vor fi recompensate cu aparatura electronica in valoare de aproximativ 10.000 euro. De asemenea, fiecare institutie de invatamant castigatoare va avea posibilitatea sa isi aleaga echipamentele de care are nevoie.
Concursul se adreseaza atat celor 600 de institutii de invatamant inscrise in prima etapa a proiectului, cat si tuturor celorlalte scoli si licee din Romania care doresc sa ia parte la acest program.
Deseurile colectate de scolile participante vor fi ridicate cu titlu gratuit de catre asociatiile organizatoare cu ajutorul colectorilor autorizati cu care acestea au contracte, iar toate echipamentele uzate stranse in cadrul acestui program vor fi reciclate.
Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in septembrie 2007, ce are ca membri fondatori companiile General Electric, Narva, Osram si Philips. Misiunea organizatiei consta in preluarea de la producatori a responsabilitatii privind gestionarea deseurilor de surse de lumina, colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse in conditii de siguranta.
Ecotic este o un ONG constituit in urma cu cinci ani in vederea colectarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice ale producatorilor.
Citeste si:
Proiectul FER de educare a tinerilor pe probleme de mediu, finantat cu 800.000 lei de AFM