Un curs universitar despre sustenabilitate și mobilitate sustenabilă în orașe a fost lansat, la Cluj, printr-un eveniment în cadrul căruia specialiști din mai multe domenii au construit, cu ajutorul unui joc, un oraș sustenabil. Evenimentul a avut loc într-un autobuz electric.
În cadrul jocului „Sustain”, specialiști din domenii precum managementul mediului, arhitectură, inginerie, cultură, servicii publice, antreprenoriat, mediul academic, societate civilă și-au asumat roluri de conducere în departamentele de resort din municipalitatea orașului pe care l-au construit de la zero. Invitații au creat scenarii de viitor, au luat decizii, au făcut investiții și au “construit” un oraș pe care l-au numit, simbolic, ”Dă CLUJ”.
Boardgame-ul a fost dezvoltat în cadrul proiectului cu același nume, un proiect Erasmus+ cu o perspectivă inovatoare asupra educației pentru sustenabilitate și mobilitate sustenabilă în orașe. Scopul proiectului SUSTAIN este să promoveze în rândul studenților din învățământul superior importanța sustenabilității asupra problemelor de zi cu zi ale orașelor. Pentru că studenții de azi sunt decidenții politicilor de mâine și cei care vor modela viitorul nostru comun, echipa proiectului a dezvoltat un curs universitar care se îmbină un stil analitic de educație cu acest joc interactiv de strategie.
Cursul elaborat este format din șase module ce se studiază timp de un semestru. Acestea sunt structurate pe săptămâni de curs, în jurul următoarelor tematici: Metabolismul Social/ Urban; Sustenabilitate în Mobilitatea Urbană; Procese de luare a deciziilor în contextul sustenabilității; Gândirea sistemică; Jocurile serioase ca instrument de învățare; Boardgame cu 5 scenarii. Modulele conțin material didactic, referințe științifice și exerciții practice pentru studenți, inclusiv jocul lansat în cadrul evenimentului de joi. Toate materialele de curs, inclusiv jocul, sunt puse la dispoziția universităților și a altor centre educaționale în mod gratuit.
Societatea pentru Consum Responsabil este partenerul din România în acest proiect, alături de alți cinci parteneri din Grecia, Italia și Polonia.
„«Sustain» este o provocare la gândire sustenabilă care mobilizează idei, opțiuni și cunoștințe în vederea definirii unor soluții inteligente pentru societatea actuală. Totodată promovează reconsiderarea atitudinii, comportamentului și a viziunii asupra problemelor care amenință sustenabilitatea comunităților. Abordarea interdisciplinară pe care o implică jocul creează premizele utilizării lui, într-o manieră flexibilă, ca instrument de facilitare a învățării despre sustenabilitate. Felul în care este conceput, solicitând gândire, colaborare în echipă, comunicare, îl transform într-o tehnică activă de predare-învățare. Astfel, în Universitate el are potențialul de a fi asimilat în planuri de învățământ ale unor specializări care vizează dezvoltarea de cunoștințe în această direcție, în regim, cel mai probabil facultativ, dar poate fi gândit și ca o activitate extracurriculară care să se desfășoare cu un program coerent în cadrul unor cercuri sau sesiuni studențești. De asemenea, «Sustain» poate fi preluat și dezvoltat ca ofertă de curs deschis către societate”, a declarat Marius Moga, Arhitect și coordonator Someș Delivery.