Cinci orașe din România s-au angajat să-și reducă emisiile de CO2 cu aproximativ 100.000 de tone în următorii ani

Alba Iulia, Roman, Focșani, Făgăraș și Roșiorii de Vede sunt cele cinmci orașe care s-au angajat să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 cu procente cuprinse între 20 și 40%, până în anul 2020, respectiv până în 2030, în cazul Roșiori de Vede. 

foto-seminar-gcgr

Măsurile propuse de cele cinci municipalități țin de modernizarea și eficientizarea iluminatului public, îmbunătățirea și modernizarea flotei auto, reabilitarea termică a clădirilor, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de infrastructură pentru fluidizarea traficului, achiziția de mijloace de transport cu consumuri reduse de carburanți sau creșterea spațiilor verzi.

La aceste măsuri se adaugă promovarea achizițiilor verzi, activități de sensibilizare și conștientizare în comunitate, activități de training și pregătire profesională în domeniul energiei.

untitled
Țintele asumate de fiecare oraș și anii de referință

Municipiile care semnează Convenția Primarilor începând din 2015 trebuie să urmeze o procedură extinsă, în condițiile în care acest document a fost completat și cu cerințe de adaptare la schimbările climatice. Astfel noua Convenție a Primarilor privind Clima și Energia presupune un angajament voluntar de reducere a emisiilor GES cu cel puțin 40%, până în 2030 și integrarea aspectelor privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Cele 5 municipii au beneficiat de asistență în elaborarea documentației necesare pentru aderarea la Convenția Primarilor prin proiectul “Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și implementat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizația R 20 – Regions of Climate Action din Elveția și Asociația Municipiilor din România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri