CEZ Romania a primit aproximativ 43% din certificatele verzi emise in 2011

Grupul CEZ Romania a primit aproximativ 720.000 de certifcate verzi din totalul de peste 1,5 milioane emise in 2011, a declarat pentru Green Report directoril Diviziei Productie Energie din cadrul CEZ Group in Romania, Ondrej Safar.

“Parcul Eolian CEZ a produs in anul 2011 peste 620.000 MWh. Pentru productia realizata, Parcul Eolian CEZ a obtinut in 2011 aproximativ 720.000 de certificate verzi, reprezentand o cota de aproximativ 43% din piata”, a spus Safar, director al Diviziei Productie Energie din cadrul CEZ Group in Romania.

Potrivit acestuia, in prezent, se continua constructia celei de a doua etape a proiectului eolian, cu realizarea infrastructurii si a turbinelor de la Cogealac. Pana in prezent fiind instalate 135 turbine in faza de la Fantanele si 20 la Cogealac. „In 2012 ne-am propus sa finalizam constructia si punerea in functiune a ambelor parti ale proiectului eolian de la Fantanele, Cogelac si Gradina, care insumeaza 240 de turbine eoliene; si asteptam asadar o crestere a numarului de certificate verzi alocate, comparativ cu anul 2011. Valoarea acestor certificate este stabilita de catre piata, la conditiile din momentul la care se opereaza tranzactiile, intre 27 – 55 euro/certificat”, a mai spus reprezentantul CEZ.

De asemenea, Grupul CEZ a anuntat recent intentia de a-si largi portofoliul in domeniul energiei regenerabile, propunand-si o tinta de 3000 de MW capacitate totala instalata pana in anul 2016. Zonele vizate pentru aceste investitii sunt Romania, Polonia si Germania.

Astfel, CEZ a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an.

„Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare”, potrivit lui Safar.

Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1,1 miliarde euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.

Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101 turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012.

La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.

Foto: energielive.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

CEZ Group Romania a investit 200.000 de euro in Centrul medical de permanenta Cogealac

Eolienele au produs cu peste 5% mai multa energie decat hidrocentralele

Certificate verzi de 95 milioane euro acordate in 2011 producatorilor E-SRE

Proiecte eoliene de peste 900 MW ar putea fi instalate in 2012
 

spot_img

Ultimele știri