CEZ Romania: Certificatele verzi vor urca pretul energiei la consumator cu pana la 4%

Pretul la consumator al electricitatii ar trebui sa fie majorat cu 3 – 4%, dupa introducerea sistemului de sprijin pentru productia de energie din surse regenerabile, a declarat, joi, Adrian Borotea, director in CEZ Romania.

"Impactul la consumatori, odata cu intrarea in vigoare a legislatiei privind sprijinirea energiilor regenerabile, va fi intre 2 si 4%, asa cum a anuntat deja Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Noi (CEZ Romania – n.r.) nu am cerut cresterea tarifelor de distributie si furnizare, care, chiar daca nu au fost modificate in ultimii ani, este cazul sa creasca, iar cel mai oportun moment ar fi 1 ianuarie 2012", a afirmat Borotea, citat de Mediafax.

Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor, obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de ANRE. Ulterior, furnizorii vor transfera in facturi costurile cu certificatele verzi, astfel ca pretul final al energiei va creste.

Productia de energie eoliena, triplata
Oficialii CEZ Romania au estimat o triplare a prodcutiei de energie eoliana, de la nivelul de 0,3 TWh inregistrat anului trecut, pe masura ce vor fi puse in functione noi turbine. "Ne asteptam la o triplare a productiei de energie in centrale eoliene, fata de anul trecut", a declarat directorul financiar al CEZ Romania, Leon Vrska.

CEZ a conectat prima sa centrala eoliana din Romania la reteaua electrica nationala la jumatatea anului trecut. Pana la sfarsitul anului 2010 CEZ Romania a racordat la retea 120 de turbine, care au produs 0,3 TWh de electricitate, a precizat managerul de proiect pentru centralele eoliene din cadrul CEZ Romania, Ondrej Safar.

Compania construieste la Fantanele si Cogealac un parc eolian care va avea o putere instalata de 600 MW, aproape cat un reactor nuclear de la centrala de la Cernavoda. Parcul eolian va cuprinde 240 de turbine, iar finnalizarea lucrarilor este programata pentru acest an.

Grupul CEZ a consemnat anul trecut in Romania un profit net de 154 milioane de lei, in usoara scadere, ca urmare a scaderii veniturilor financiare si a costurilor generate de proiectele eoliene. Profitul operational al CEZ Romania a ajuns anul trecut la de 376 milioane de lei, din care contributia centralelor eoliene a fost de 46 milioane de lei, a mentionat Vrska.

Compania este detinuta de grupul ceh cu acelasi nume, prezent pe piata energetica romaneasca din 2005, cu activitati in sectorul productiei, distributiei si furnizarii de electricitate.

Foto: dsbenergy.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Consumatorii vor plati 1,3 miliarde lei, in 2011, pentru sprijinirea energiei alternative

Producatorii de energie verde asteapta normele de aplicare pentru Legea 220

AREE: Aportul industriei regenerabilelor in economie, posibil prin implementarea deplina a legii de catre autoritati

Romania respecta normele UE privind ajutoarele de stat pentru productia de energie verde

spot_img

Ultimele știri