Celuloza, mai rezistenta decat kevlarul

Nanocristalele de celuloza (CNC) pot fi folosite pentru a produce cel mai rezistent material cunoscut de om. Mai rezistent decat kevlarul si fibra de carbon, acest material este extrem de usor, ieftin si abundent. Acesta poate avea aplicatii in industria militara, inginerie sau medicina.

Laboratorul de Produse Forestiere, al Serviciului Forestier al Statelor Unite, a acordat 1,7 milioane de dolari pentru o fabrica pilot care va produce CNC.

In prezent randamentul de extragere a CNC din materia prima, pasta de lemn, este in jur de 30% cu un cost de productie de 10 dolari per kilogram. Se spera ca pretul de productie sa scada pana la 1 – 2 dolari pe kilogram, atunci cand productie se va face la scara industriala.

Rezistenta la tensiune a CNC este comparabila doar cu cea a nanotuburilor de carbon, pentru productia carora se consuma de 100 de ori mai mult.

CNC are si un punct slab. Apa. In vreme ce legaturile de hidrogen dintre molecule sunt prea puternice peantu a fi dizolvate de apa, celuloza se destrama atunci cand este udata. Cercetatorii cauta noi modalitati de a depasi aceasta problema, fie sa foloseasca CNC pentru materiale care nu intra in contact cu apa, fie sa acopere suprafetele de CNC cu substante chimice care sa respinga moleculele de apa.

Reprezentantii Laboratorului de Produse Forestiere considera ca fabrica pilot din Madison, Wisconsin, reprezinta „piatra de temelie” pentru noua industrie a CNC, care va crea numeroase locuri de munca si va contribui cu 600 de miliarde de dolari la PIB-ul SUA pana in 2020.

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri