CE: Polenul, constituent natural al mierii, nu un ingredient

Comisia Europeana a adoptat vineri o propunere de modificare a normelor referitoare la miere in vederea clarificarii naturii efective a polenului, in urma unei hotarari preliminare a Curtii Europene de Justitie. In conformitate cu standardele internationale ale OMC, propunerea defineste polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.

Curtea de Justitie si-a intemeiat interpretarea pe directiva privind mierea care dateaza din 2001 si a calificat polenul ca ingredient al mierii, argumentand ca polenul se gaseste in miere mai ales datorita interventiei apicultorului. Cu toate acestea, propunerea Comisiei recunoaste ca polenul este un constituent natural si nu un ingredient al mierii; acesta intra in stup ca urmare a activitatii albinelor si se regaseste in miere indiferent daca apicultorul intervine sau nu. Prin urmare, intrucat polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE in materie de etichetare, care impun o lista de ingrediente, nu se aplica.

Propunerea Comisiei nu va afecta concluzia Curtii in ceea ce priveste aplicarea legislatiei referitoare la OMG-uri in cazul polenului modificat genetic din alimente. In special, propunerea respectiva nu modifica concluzia Curtii potrivit careia mierea care contine polen modificat genetic poate fi introdusa pe piata numai in cazul in care face obiectul unei autorizatii eliberate in conformitate cu legislatia.

In plus, vor fi, de asemenea, aplicabile normele in materie de etichetare referitoare la prezenta OMG-urilor in alimente. De asemenea, propunerea are drept obiectiv alinierea competentelor de executare conferite Comisiei in Directiva 2001/110/CE privind mierea cu cele introduse prin Tratatul de la Lisabona.

UE reprezinta aproximativ 13% (200.000 de tone) din productia de miere la nivel mondial: Spania este cel mai mare producator de miere (33.000 de tone), urmata de Italia, Ungaria si Romania (care produc fiecare aproximativ 22.000 de tone) si de Portugalia (21.000 de tone). Importurile de miere in UE se ridica la aproximativ 140.000 de tone si reprezinta 40% din consumul total al UE.

Foto: peacebeefarm.blogspot.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Proiect CE: Antibioticele din miere, detectate in 45 de minute

Fuia: Romanii prefera fast-food decat miere

spot_img

Ultimele știri