Brasov: Campanie de colectare peste asteptari
Peste 20 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice au fost colectate sambata la Brasov, in cadrul actiunii nationale de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Au fost colectate 467 de televizoare, 39 de frigidere, 35 de masini de spalat, 45 de calculatoare, 86 de monitoare, 18 aparate de radio si 25 de aspiratoare de praf.
Pentru colectarea deseurilor firma "Urban" a actionat cu noua utilaje si 32 de oameni. Directorul firmei "Urban", Dan Ceausescu, a declarat luni pentru ca actiunea de colectare desfasurata sambata a fost peste asteptari, brasovenii raspunzand cu multa promptitudine campaniei.
Cu toate ca politistii comunitari au incercat sa tina sub control toate zonele au avut si surpriza sa prinda patru tineri ce transportau un carucior incarcat cu deseuri electrice si electronice pe care incercau sa le valorifice. Deseurile au fost retinute, iar tinerilor le-a fost intocmit dosar penal.
Bihor: Succes al campaniei de colectare a deseurilor de electronice
Campania de colectare a deseurilor din echipamente electrice si electronice (DEEE) a fost un real succes la Oradea, dar si in alte orase, precum Alesd, Marghita si Salonta, a declarat directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Bihor, Calin Mocan.
Faptul ca s-au strans peste trei tone de asemenea deseuri reprezinta un succes considerabil, a subliniat directorul APM, care considera ca ar fi deosebit de utila stabilirea unei strategii judetene de strangere a DEEE sau repetarea campaniei initiate de Ministerul Mediului.
Sambata, dupa o saptamana de campanie desfasurata in Oradea si mediatizata intens, cele sase containere amplasate in diverse cartiere au trebuit golite (unele fusesera golite inca de joi) pentru a face loc vechiturilor care continuau sa fie aduse de oradeni.
"Cel mai important lucru pe care l-am atins prin aceasta campanie a fost constientizarea populatiei. S-a dovedit ca oradenii sunt receptivi si ca o buna organizare are efectul scontat. Administratia locala ar trebui sa continue periodic, daca nu permanent astfel de actiuni" – a spus directorul APM Bihor.
In orasul Alesd, potrivit primarului Zeno Tipter, actiunea de strangere a vechiturilor a avut loc sambata, cand o masina a SC Salubri SA a colectat in cartierele de case obiectele depuse de proprietari in strada. In cartierele cu blocuri, au fost stabilite doua puncte de colectare. La fel s-au derulat actiunile si in municipiile Salonta si Marghita.
Pentru inceput, deseurile au fost transportate la Zalau, de unde provine firma AVE, cea care a castigat licitatia pentru amenajarea unui centru de colectare permanent pentru aceste deseuri in Oradea. In acest context, directorul APM si-a manifestat increderea ca, incepand de anul viitor, colectarea echipamentelor electrice si electronice dezafectate va functiona
Bistrita-Nasaud: Noua tone de deseuri electrice, stranse de bistriteni
Locuitorii municipiului Bistrita au strans peste noua tone de deseuri electrice si electrocasnice, ceea ce reprezinta doar circa 4% din cantitatea ceruta de normele europene. Ultima campanie de colectare de deseuri electrice a avut loc sambata, cand s-au strans circa 6,3 tone de astfel de materiale, dintre care 560 kg. au fost donate de Primaria Bistrita, ele constand in calculatoare, monitoare si telefoane casate. In octombrie s-au strans doar 2,72 tone de deseuri.
Primarul Bistritei, Vasile Moldovan, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca asemenea de campanii de colectare se vor desfasura in ultima zi de vineri din fiecare luna, in incercarea de a aduna cele trei kilograme de deseuri pe locuitor, cat reprezinta norma impusa Romaniei dupa intrarea in UE. Pentru a evita furturile de fier vechi de la punctele de colectare, primaria a implicat in actiune si politia comunitara, dar aceasta nu dispune de personal suficient pentru a acoperi intreg municipiul.
Harghita: Peste 35 de tone de deseuri electrice si electronice
Peste 35 de tone de deseuri electrice si electronice au fost colectate sambata, in Harghita, in cadrul campaniei nationale, interesul oamenilor fiind peste asteptari. Comisarul sef al Garzii de Mediu Harghita, Gabriel Abos, a declarat ca, potrivit primelor evaluari, in municipiile Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc s-au adunat, in total, aproximativ 29 de tone, la Gheorgheni sase tone, iar la Toplita doar 200 de kilograme. Cantitatea este una estimativa si ar putea sa creasca, dupa ce se va face cantarirea tuturor deseurilor. Calculele facute de comisarii Garzii de Mediu arata ca, tinand cont ca in cele patru localitati locuiesc 120.000 de persoane, in cadrul campaniei s-au colectat 0,3 kilograme pe cap de locuitor. Gabriel Abos a precizat ca tinta acceptata de Romania la negocierile cu Uniunea Europeana este ca, anual, sa se colecteze 2,5 kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor. Comisarul sef al Garzii de Mediu Harghita a apreciat insa ca interesul oamenilor pentru aceasta campanie a fost neasteptat de mare, chiar daca rezultatele finale au fost afectate de interventia multor romi care au plecat acasa cu aparatele electrice defecte sau le-au dezmembrat la marginea drumului.
Alba: 30 de tone de deseuri, stranse in principalele localitati
Aproape 30 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) au fost colectate, sambata, in principalele orase din judetul Alba. Numai in municipiul resedinta de judet, in Alba Iulia, au fost stranse 15 tone de deseuri, potrivit reprezentantului societatii "Salprest", Toma Sergiu.
Si in municipiul Aiud campania este considerata de autoritatile locale un succes. Purtatorul de cuvant al Primariei Aiud, Ada Rus, spune ca au fost colectate 9,7 tone, inclusiv din satele componente ale orasului. In municipiile Sebes si Blaj au fost adunate 2,6 tone, respectiv 1,55 tone de DEEE. In orasul Cugir s-a colectat, sambata, mai putin de o tona de astfel de deseuri.