O campanie globală susținută de 450 de grupuri de mediu și celebrități cer ONU să susțină interzicerea frackingului la nivel global.
Scrisoarea deschisă adresată secretarului general ONU, Antonio Guterres, include semnături de la indivizi care reprezintă mișcări internaționale de mediu, cum ar fi Greenpeace și Friends of the Earth, universități și grupuri religioase, precum și celebrități cum ar fi designerul Vivienne Westwood și actrița Emma Thompson.
Scrisoarea deschisă susține că frackingul încalcă drepturile omului și împiedică eforturile globale de a combate criza climatică. Fracturarea hidraulică, sau frackingul, presupune pomparea sub presiune a unui amestec de apă, substanțe chimice toxice și nisip în formațiunea de rocă sau cărbune, pentru a fractura rocile și a elibera petrol sau gaze naturale.
Scrisoarea vine la șapte ani după ce Programul ONU pentru Mediu a emis o alertă privind frackingul care arăta că ar putea avea un impact negativ asupra mediului. Scrisoarea subliniază faptul că există numeroase dovezi științifice asupra efectelor negative ale industriei asupra mediului, sănătății publice și a crizei climatice.
Studiu: fracking-ul, extrem de dăunător pentru sănătatea umană și mediu
Robert Howarth, profesor la Universitatea Cornell din SUA și unul dintre semnatari, a declarat pentru The Guardian că frackingul este un dezastru climatic deoarece procesul eliberează cantități semnificative de metan în atmosferă.
„În ultimul deceniu, nivelurile de metan au crescut rapid în atmosferă, contribuind semnificativ la criza climatică globală fără precedent la care am asistat în ultimii ani. Peste 60% din emisiile globale de metan provin de la industria de petrol și gaze naturale, iar dezvoltarea proiectelor de fracking în America de Nord sunt responsabile pentru o treime din creșterea emisiilor din toate sursele.”, a declarat Howarth.
Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai potent decât dioxidul de carbon, care ar putea accelera ritmul încălzirii globale.