Temperatura medie anuala inregistrata in sud-estul tarii a crescut cu 0,9 grade Celsius intre 1961 si 2008, fata de perioada de referinta 1961-1990, potrivit estimarilor facute de sefa Laboratorului de Agrometeorolgie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Din cauza acestei incalziri, zona devine din ce in ce mai secetoasa, iar culturile agricole au de suferit. Pentru a ajuta fermierii sa lupte cu aceste riscuri agropedoclimatice, mai multe institutii agricole, meteo si economice au creat o bursa virtuala pilot pentru zona sud-estica, prin care fermierii romani si asiguratorii agricoli sa-si poata valorifica culturile aflate in pericol din cauza cresterii continue a temperaturii. Concret, pe bursa virtuala fermierii isi pot tranzactiona culturile, care poarta anumiti indici de risc, acestia influentand stabilirea pretului.
Proiectul “Cercetari si extensie privind managementul riscurilor agropedoclimatice prin derivate pe factori climatici” a fost elaborat de Academia de Studii Economice (ASE), Institutul de Economie Agrara (IEA), Institutul de Cercetari in Pedologie si Agrochimie (ICPA) si ANM.
Fermierul, rapita si calculatorul
Ideea infiintarii acestei burse face parte dintr-un proiect mai mare, desfasurat sub patronajul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, numit Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura (MAKIS).
Platforma virtuala de tranzactionare a contractelor bazate pe riscurile agropedoclimatice existente pentru culturile detinute de fermierii din zona sud-estica a Romaniei presupune acomodarea lor cu modul de utilizare a platformei.
La al doilea workshop de lansare a ideii, desfasurat in Aula Magna a ASE, directorul de proiect , Silviu Negut, a dat asigurari ca “ algoritmul aplicatiei este foarte simplu si nu necesita cunostinte extraordinare, astfel incat si cel mai simplu fermier sa poata tranzactiona pe bursa electronica”.
Cu toate acestea, managerul de proiect nu ia in vedere faptul ca multi dintre fermierii vizati nu au nici macar cunoastinte elementare de utlizare a calculatorului, daramite aptitudini de internauti.
Mai mult, ei trebuie sa fie mai intai informati cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra culturilor lor si la modul in care pot sa minimizeze riscurile pentru afacerile lor agricole.
Transfer de riscuri
In cadrul proiectului au fost calculate riscurile existente pentru cinci tipuri de culturi (grau, rapita, floarea soarelui, orz, porumb) care au de suferit in urma secetei si temperaturilor aflate in crestere din sase regiuni sud-estice – Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau si Constanta.
Ideea de baza a acestei platforme este cuantificarea riscurilor existente pentru aceste culturi agricole in produse care pot fi tranzactionate pe o bursa de catre trei tipuri de participanti:
• Producatorii acestor cinci tipuri de culturi, a caror evolutie poate fi afectata de indicii agropedoclimatici
• Speculatorii de orice fel care vor folosi prognozele vremii pentru a face estimai cu privire la evolutia indicilor care pot afecta pretul de referinta pentru anumite culturi
• Arbitri care pot incerca sa obtina avantaje banesti din folosirea acestor contracte care au ca obiect de vanzare sau cumparare produsele rezultate din culturile respective
Aceasta bursa virtuala va fi actualizata constant cu prognoze meteo si studii asupra impactului specific al schimbarilor climatice din Romania asupra intregului sector agricol vegetal.
Creatorii proiectului spera ca fermierii sa invete sa se foloseasca eficient de aceste informatii, astfel incat sa isi poata dezvolta culturile agricole si mai departe sa poate face un transfer de riscuri cu cei care au culturi mai prospere, pe bursa.
Proiectul va fi dezbatut in perioada urmatoare, pentru a fi imbunatatit. Cei care l-au elaborat spera ca proiectul sa nu ramana doar o platforma didactica pentru studentii de la Agronomie, ci sa fie implementat cu ajutorul autoritatilor din domeniu.