In primele doua zile ale noii campanii derulate impotriva proiectului de la Rosia Montana, o singura persoana a declarat ca sustine aceasta initiativa miniera.
Campania se deruleaza incepand de ieri, timp de o luna de zile, in cateva statii de metrou din Bucuresti.
Voluntarii Asociatiei Alburnus Maior, care participa la aceasta actiune, ne-au spus ca persoana care a declarat ca sustine proiectul minier a adus un singur argument: „Ca sa traiasca, oamenii trebuie sa munceasca”.
Raspunsul unuia dintre voluntari a fost simplu: „Uitati-va la Austria sau la Elvetia. Peisajul de acolo seamana oarecum cu cel de la Rosia Montana. Dar in Austria si Elvetia, oamenii traiesc foarte bine, fara sa extraga aur”.
Voluntarii din statiile de metrou strang acum semnaturi in favoarea a trei petitii. Una va fi adresata Camerei Deputatilor, alta va fi trimisa ministrului Culturii, iar cea de a treia – ministrului Mediului.
Petitia adresata deputatilor se opune proiectului de modificare a Legii Minelor. O posibila modificare a legii ar fi aceea ca autorizatiile emise pe baza unui certificat de urbanism declarat invalid sau anulat isi pastreaza valabilitatea. O alta modificare a Legii Minelor ar putea decide ca lucrarile miniere sunt de utilitate publica, chiar daca titularul licentei de exploatare este o companie privata. In aceasta ultima situatie, titularii licentei nu ar mai fi obligati sa dovedeasca beneficiile publice ale exploatarii, dar ar avea in schimb dreptul sa faca exproprieri.
Petitia pregatita pentru ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ii va cere acestuia sa retraga certificatul de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic, iar petitia adresata ministrului Mediului, Laszlo Borbely, ii va solicita sa nu acorde aviz de mediu pentru exploatarea de aur de la Rosia Montana.
Exploatarea miniera ar fi la numai 50 de kilometri de Parcul Natural Apuseni
Un detaliu legat de proiectul pregatit de Rosia Montana Gold Corporation este ca pozitia viitoarei mine se afla la numai 50 de kilometri de Parcul Natural Apuseni.
Directorul acestuia, Alin Mos, a explicat pentru Green Report ca Parcul Natural este la o altitudine mai mare decat Rosia Montana, astfel incat proiectul minier nu ar avea, probabil, un impact de mediu asupra acestuia. „Noi speram totusi sa nu existe impact de mediu asupra nici unei regiuni, pentru ca speram sa nu existe nici un proiect minier la Rosia Montana”, a explicat Alin Mos.
Citeste si:
Bucurestiul strange semnaturi pentru blocarea proiectului minier Rosia Montana
Guvernul Romaniei incearca sa-si mareasca participatia in proiectul Rosia Montana