Cererea de biocombustibili moderni se așteaptă să crească semnificativ pentru a reduce emisiile de carbon. Cu toate acestea, ei sunt departe de a fi o alternativă climatică neutră la benzina și motorina.
Un nou studiu al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK) arată că, în conformitate cu reglementările actuale privind utilizarea terenurilor, factorii de emisie a CO2 pentru biocombustibili i-ar putea chiar depăși pe cei din arderea dieselului fosil, din cauza defrișărilor pe scară largă asociate cu cultivarea biomasei.
Înainte ca bioenergia să poată contribui eficient la atingerea neutralității carbonului, acordurile internaționale trebuie să asigure protecția eficientă a pădurilor și a altor terenuri naturale prin introducerea unei taxe pe carbon, susține echipa de experți.
„Acest studiu arată că starea actuală a reglementărilor mondiale privind terenurile este insuficientă pentru a controla emisiile generate de schimbările în utilizarea terenurilor cauzate de biocombustibili moderni„, explică autorul principal Leon Merfort.
„Dacă cultivarea de plante destinate bioenergiei nu este strict limitată la terenuri marginale sau abandonate, producția de alimente ar putea fi afectată, iar utilizarea terenurilor agricole s-ar putea extinde în terenuri naturale. Aceasta ar duce la emisii semnificative de dioxid de carbon cauzate de defrișarea pădurilor în regiuni cu reglementări slabe sau inexistente privind terenurile.”
Aceste efecte indirecte ale utilizării bioenergiei reprezintă o provocare pentru elaborarea politicilor, deoarece piețele alimentare și de bioenergie sunt conectate global, dar scapă de controlul politicilor naționale individuale. Regretabil, lacuna de reglementare în sectorul utilizării terenurilor ar menține oferta de bioenergie ieftină, în timp ce ar accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili pentru a compensa emisiile suplimentare generate de schimbările în utilizarea terenurilor. Această spirală, la rândul său, crește cererea de bioenergie.
Pentru a investiga consecințele emisiilor generate de schimbările în utilizarea terenurilor cauzate de bioenergie, în cadrul politicilor sectoriale fragmentate, cercetătorii au combinat modele de sistem energetic și teritorial pentru a obține scenarii alternative consistente cu limitarea încălzirii globale la valori sub 2 °C. Aceste scenarii includ diverse ipoteze privind politica de utilizare a terenurilor și energiei, deoarece acestea au o influență semnificativă asupra emisiilor de CO2 generate de schimbările în utilizarea terenurilor și afectează, de asemenea, cantitatea de bioenergie utilizată pentru a satisface cererea globală de energie. Prin compararea acestor scenarii cu un scenariu contrafactual corespunzător, în care nu se produce bioenergie și, prin urmare, emisiile generate de schimbările în utilizarea terenurilor sunt mai mici, cercetătorii au reușit să obțină factori de emisie, care atribuie emisiile de CO2 generate de schimbările în utilizarea terenurilor producției de bioenergie în contextul diferitelor cadre politice.
Introducerea unei taxe pentru emisiile generate de schimbările în utilizarea terenurilor pentru a atinge neutralitatea climatică
„Am constatat că, fără o reglementare suplimentară a utilizării terenurilor, defrișarea asociată cu producția de biocombustibili moderni duce la factori de emisie a CO2 – mediați pe o perioadă de 30 de ani – mai mari decât cei rezultați din arderea dieselului fosil”, afirmă coautorul Florian Humpenöder. Aceste rezultate subliniază necesitatea unei schimbări de paradigmă în politica de utilizare a terenurilor.
„Studiul nostru arată că un sistem global cuprinzător de protecție a terenurilor sau un mecanism de taxare a carbonului ar evita emisiile ridicate de CO2 generate de schimbările în utilizarea terenurilor asociate cu producția de biomasa modernă”, spune Humpenöder.
„Eliminarea treptată a combustibililor fosili va genera cereri de bioenergie în valoare de sute de miliarde de dolari până la jumătatea acestui secol”, evidențiază coautorul Nico Bauer.
„Sectorul agricol va încerca să profite de aceste noi oportunități, dar extinderea potențială în zone cu randament ridicat coincide adesea cu emisii inițiale mari de CO2 generate de conversia terenurilor. Reducerea doar a cererii de bioenergie nu va rezolva această problemă. În mod surprinzător, am constatat și că protecția a 90% din suprafața globală a pădurilor nu este suficientă, deoarece cei 10% rămași ar reprezenta totuși o scăpare prea mare”, adaugă Bauer.
Echipa de cercetare consideră că nu nivelul prețului în sine este crucial, ci caracterul cuprinzător, care să acopere aproape 100% din toate pădurile și terenurile naturale.
Taxarea tuturor emisiilor generate de schimbările în utilizarea terenurilor cu doar 20% din prețul CO2 din sistemul energetic este mai eficientă decât un mecanism de protecție care acoperă 90% din suprafața globală a pădurilor.
Protecția carbonului stocat în pădurile existente ar trebui să fie o prioritate majoră pe agenda politică internațională pe măsură ce eliminarea treptată a combustibililor fosili avansează, iar reglementările din sectorul utilizării terenurilor rămân în urmă, subliniază Bauer: „Rezultatele noastre arată că bioenergia poate fi produsă cu emisii reduse în cadrul reglementărilor eficiente privind utilizarea terenurilor. Cu toate acestea, dacă lacuna de reglementare rămâne larg deschisă, bioenergia nu va fi parte a soluției pentru atenuarea schimbărilor climatice, ci parte a problemei.”