Bilantul deceselor provocate de incendiile din Australia continua sa creasca

Cel putin 130 de oameni au murit in incendiile forestiere din Australia in ultimele patru saptamani din cauza temperaturilor ridicate din statul Victoria, in timp ce zone intinse din Queensland sunt inundate in urma ploilor torentiale, informeaza Reuters.
Dezastrul de proportii din statul Victoria a fost provocat pe fondul anilor de seceta si a temperaturilor record aduse de vanturile din centrul desertic al tarii.

Cercetatorii au anuntat ca Australia trebuie sa se pregateasca pentru episoade climatice si mai grave cauzate de incalzirea globala, in timp ce ecologistii considera ca incendiile si inundatiile sunt dovada ca guvernul trebuie sa aiba obiective mai importante privind emisiile de dioxid de carbon.

„Nu am mai vazut niciodata o vreme atata de extrema ca cea de sambata. Incendiile cauzate de vreme sunt fara precedent”, a spus profesorul Mark Adams, analistul in incendii forestiere de la Universitatea din Sydney.

„Inca nu avem suficiente dovezi pentru a explica aceasta zi din perspectiva schimbarilor climatice. Totusi, toate datele stiintifice de pana acum indica faptul ca ne putem astepta la episoade si mai extreme in urmatorii ani, ceea ce include zile mai toride si peisaje mai aride in sudul Australiei”, a adaugat acesta.

„Este evident ca atat la nivel global, cat si in Australia avem de-a face cu un trend de incalzire inca din 1950. Pe scurt, putem spune ca valurile de caldura si incendiile la care am asistat recent in Victoria sunt intr-o masura rezultatul schimbarilor climatice, prin temperaturile ridicate”, a spus Kevin Hennessy, un renumit cercetator australian in domeniu.

Noi politici de mediu

Primul ministru, Kevin Rudd, a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor cu 5% pana in 2020 si a luat in calcul si o reducere cu 15% in cazul unui consens international. Ales la sfarsitul lui 2007, Rudd a promis electoratului ca va lua masuri climatice drastice. A promis de asemenea ca va aplica strategii de reducere a emisiilor din iulie 2010.

Insa grupurile ecologiste doresc ca Australia sa-se reduca emisiile de gaze cu cel putin 25% pana in 2020 pentru a da un exemplu, in special Indiei si Chinei. Australia produce in prezent aproximativ 1,5% din cantitatea de emisii globale.

Christine Milne, purtatorul de cuvant al Partidului Ecologist, a spus ca toti australienii au fost profund miscati de tragedia incendiilor si de riscul marit de incendii.

„Pe masura ce comunitatile se vindeca, trebuie sa luam in considerare si faptul ca schimbarea climatica este o problema acuta si ca ea creste sensibil riscul de incendii forestiere din Australia”, a mai spus senatorul Milne pentru Reuters.

Brian Fisher, un renumit economist si analist pe politici climatice, a mentionat ca este extrem de important ca Australia sa incerce sa convinga tarile cu emisii mari de gaze sa-si limiteze gradul de poluare.

„Este imperativ sa-i convingem pe ceilalti sa colaboreze cu Australia. Acest lucru va hotari ce se va intampla cu clima”, a mai spus Fisher.

Australia este una din tarile cel mai vulnerabile in fata schimbarii climatice din cauza climei sale aride, cu expunere prelungita la seceta si temperaturi ridicate in partea de sud. Conform estimarilor, temperatura din nordul tropical si centrul desertic va creste cu trei grade pana in 2050.

Incendiile forestiere si inundatiile tropicale sunt o parte normala a vietii in Australia si in mod normal ajuta echilibrul ecologic.

Peste 250 de oameni au murit in incendii in ultimii 40 de ani, ceea ce face ca incendiile din Australia sa fie unele dintre cele mai periculoase calamitati.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri