BERD finanțeză construcția unui parc eolian în județul Buzău

Producătorul de energie verde Rezolv Energy și compania Low Carbon anunță că prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions au obținut împrumuturi de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcția Fazei 1 a parcului eolian „Vifor”, situat în România, județul Buzău.

Un consorțiu de 8 bănci finanțează proiectul, condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA Romania.

„Această tranzacție de referință este prima finanțare pentru Rezolv Energy, lansat acum 18 luni de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă, pentru a construi un portofoliu multi-gigawatt de parcuri eoliene și solare onshore în Europa Centrală și de Sud-Est”, informează compania.

Faza 1 a proiectului VIFOR prevede instalarea unei capacități de 192 MW, având susținerea financiară a 5 acorduri comerciale de achiziție a energiei (PPA) majore. Construcția este programată a fi finalizată în termen de 18 luni, parcul eolian urmând să devină operațional înainte de sfârșitul anului 2025. O extindere până la 461 MW este planificată să aibă loc în Faza 2.

Odată ce va fi complet operațional, parcul Vifor, care va fi localizat în județul Buzău, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Proiectul va genera energie pentru a alimenta peste 270.000 de locuințe.

„Suntem încântați să obținem acest sprijin din partea unui grup atât de prestigios de parteneri financiari supra-naționali, creditori comerciali regionali și bănci locale. Sprijinul lor este o recunoaștere a rolului vital al proiectelor de mare amploare precum VIFOR în tranziția energetică din Europa de Sud-Est”, a declarat Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că acordă un împrumut de 32 de milioane de euro pentru construirea și operarea parcului eolian onshore Vifor.

Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions S.A., un vehicul investițional românesc deținut în comun de Rezolv Energy SA, cu sediul la Praga, și Low Carbon, cu sediul la Londra.

„Având în vedere dimensiunile sale, proiectul reprezintă o piatră de hotar în ambițioasa poveste a tranziției energetice a țării, în contextul în care România încearcă să crească ponderea energiilor regenerabile în mixul său energetic, precum și să asigure sursele de energie ale țării în contextul războiului Rusiei în Ucraina”, anunță BERD.

România își extinde obiectivele în materie de energie regenerabilă în conformitate cu inițiative ale UE precum Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara își propune să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2%. Acest lucru presupune adăugarea a 11,9 GW de noi capacități regenerabile, ceea ce reflectă angajamentul tot mai mare al țării de a crește producția de energie regenerabilă.

Martin Langham, director general al Low Carbon, a declarat că, odată construit, ”Vifor” va fi unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa de Est și ”consolidează istoricul nostru în ceea ce privește colaborarea cu investitorii instituționali pentru realizarea de infrastructuri regenerabile la scară largă, jucând în același timp un rol esențial în susținerea eforturilor României de decarbonizare a rețelei sale de electricitate.”

Rezolv Energy este un producător independent de energie verde în Europa Centrală și de Sud Est, aflat în portofoliul Actis, un investitor global în domeniul infrastructurii sustenabile.

Rezolv are deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian Vifor, printre proiectele sale se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est și Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri