Beneficiile reciclării diamantelor

Expresia „diamantele sunt pentru totdeauna” te-ar putea duce cu gândul la titlul unui film cu James Bond, dar afirmația e, de fapt, cât se poate de adevărată: aceste bucățele strălucitoare de carbon ultra-comprimat sunt printre cele mai dure substanțe de pe planetă și rezistă sute de ani (milenii, chiar), dacă sunt îngrijite corespunzător. Ştiai că există o întreagă industrie dedicată diamantelor second-hand?

6595508557_2e141d49c2_z

Aceste pietre rareori se depreciază și, din motive atât monetare cât și etice, mulți oameni aleg acum să cumpere bijuterii cu diamante reciclate; mai ales inele de logodnă. Dar care sunt beneficiile diamantelor reciclate? De ce să le preferăm celor „noi”?

Folosite pentru a marca evenimente precum logodne, nunți, aniversări și absolviri, diamantele sunt simboluri strălucitoare de speranță și iubire veșnică. Sclipesc ca și cum ar fi aprinse din interior, iar frumusețea lor a fost prețuită mii de ani. Dar deși diamantele sunt eterne, situațiile în care sunt folosite nu au mereu continuarea dorită. După un divorț, de exemplu, un inel cu diamant poate fi un memento trist al unei relații care nu a durat și ar putea zace într-un sertar ani de zile. Pentru o altă persoană, același inel ar reprezenta un simbol de speranță și promisiune. De asemenea, ar putea fi cumpărat la un preț mai accesibil decât piesele „noi”, care pot prezenta obstacole financiare pentru oamenii mai tineri care sunt abia la început de drum.

Nu avem remușcări în ce privește cumpărarea caselor în care au locuit alții, dar unii s-ar putea să evite ideea de a purta inelul de logodnă „al altcuiva”, lucru care chiar nu are sens, dacă stai să te gândești. Bijuteriile sunt adesea transmise de la o generație la alta, și de multe ori oamenii scot diamante din inelul bunicii ca să-l monteze în altă bijuterie, așa că piesele vechi se pot „reînnoi”. Același lucru se întâmplă cu diamantele second-hand: inelele sunt lustruite și revitalizate înainte de a fi revândute, sau pietrele sunt luate dintr-o piesă și mutate în alta, așa că inelul cumpărat e într-adevăr unic, în felul lui.

Unele companii, cum ar fi WP Diamonds, cumpără diamante direct de la public și se specializează exlusiv pe piața de diamant reciclat. Este aproape imposibil să faci diferența între un diamant reciclat și unul nou, dar oricum ele pot fi lustruite până arată ca noi, înainte de a fi revândute.

Majoritatea inelelor reciclate provin din inele nedorite, cum ar fi vechi inele de logodnă sau de căsătorie, iar cei care le vând pot primi de obicei între 20 și 65 de procente din cât au plătit inițial, în funcție de mărime și de tăietură. Dacă costul mediu cheltuit pe un inel e echivalentul unui salariu pe trei luni, suma recuperată chiar merită.

În cazul diamantelor reciclate avem, de asemenea, siguranța că achiziția lor nu va finanța niciun război din vreo țară în curs de dezvoltare. Diamantele „de conflict” (numite și „diamante de sânge”) provin de multe ori din zone devastate de război din Africa, cum ar fi Sierra Leone, Coasta de Fildeș, Angola și Republica Congo; atât extracția cât și transportul lor sunt legate de acte oribile de abuz și cruzime, în special față de muncitorii minori. Aceste diamante sunt adesea vândute ca să finanțeze războaie civile. Mii de oameni mor în fiecare an numai din cauza comerțului de diamante, în timp ce războaiele alimentate de diamante au costat viața a peste 3 milioane de oameni.

Chiar și diamantele care se prespune că sunt exploatate etic nu sunt cu adevărat verzi, având în vedere că procesul de extracție întotdeauna produce daune mediului. Diamantele sunt exploatate în teritorii din nordul Canadei, spre exemplu, și chiar dacă practicile miniere nu sunt asociate cu traficul uman sau cu vărsarea de sânge, ele duc totuși la distrugeri de mediu masive: pierderea habitatului pentru numeroase animale, poluarea care afectează populațiile indigene și fauna sălbatică și o creștere a gazelor cu efect de seră. Mineritul deschis, care e cel mai frecvent tip asociat cu exploatarea diamantelor, perturbă rutele de migrație a unor specii vitale; în plus, metalele grele din apele reziduale infestează apa locală, iar asta poate îmbolnăvi oamenii care trăiesc în zonă.

Într-o epocă în care mulți dintre noi facem tot posibilul să ne trăim viața conștienți de mediu, diamantele second-hand sunt o alegere grozavă și o investiție inteligentă. Ele vor rămâne valoroase și prețuite generații întregi, iar proprietarii lor pot avea liniștea că le-au procurat într-un mod etic. În același timp, cei care vor să se despartă de diamante de care nu mai sunt atașați, o pot face cu toată încrederea, știin că acestea vor fi adorate de alți oameni.


Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Metodă revoluționară care exclude apa din procesul de reciclare a plasticului uzat

VIDEO Reciclare la alt nivel: Avion cu reacție, transformat în hotel

Un englez a găsit soluția pentru reciclarea paharelor pentru cafea

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri