Beneficiile contactului cu natura și unde poți lucra în aer liber în București

În urmă cu 160 de ani, locuitorii din marile orașe ale lumii deplângeau faptul că omenirea pierde contactul cu natura. Bucureștiul anului 2022 nu face nici el excepție, mai ales că fiecărei persoane care trăiește aici nu îi revin decât aproximativ 10 metri pătrați de spațiu verde față de minim 26, cât recomandă UE, sau 50, cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. 

Din ce în ce mai puțini oameni au contact cu natura. Procentul americanilor care lucrează în aer liber a scăzut de la 90% la începutul secolului al XIX-lea la mai puțin de 20% la sfârșitul secolului al XX-lea. Potrivit Fundației Outdoor, americanii au făcut cu 1 miliard mai puține excursii în natură în 2018, comparativ cu 2008. Astăzi, 85% dintre adulți spun că au petrecut mai mult timp afară când erau copii decât o fac copiii din zilele noastre, potrivit unui articol publicat de The Atlantic.

Dacă ar fi să ne uităm la ce se întâmplă în România, peste jumătate (53,4%) dintre angajații români consideră că interacțiunea cu colegii în afara biroului, la job sau în timpul liber, este benefică pentru productivitate și crește unitatea echipei, arată un sondaj inițiat în 2022 de Genesis Property în rândul a 1.180 de angajați din toată țara. Mai mult decât atât, 90,2% consideră că existența unor facilități care să stimuleze angajații pentru a face activități de grup sau în aer liber, în apropierea clădirii de birouri, ar avea efect pozitiv asupra lor la nivel personal, dar și asupra echipelor.

Vestea că oamenii petrec din ce în ce mai puțin timp în natură este proastă atât pentru nivelul de fericire, cât și pentru impactul asupra sănătății. Este posibil să nu fi făcut legătura între lipsa contactului cu natura și stresul și anxietatea în propria ta viață. Dacă te îndepărtezi de natură, aproape sigur că îți scazi bunăstarea și îți mărești nefericirea. Săptămânile rămase de vară sunt o oportunitate perfectă de a schimba lucrurile și de a lua un nou început în aer curat.

Într-un studiu din 2015, cercetătorii le-au dat oamenilor sarcina să meargă fie în natură, fie într-un cadru urban, timp de 50 de minute. Cei care au ieșit în natură aveau o anxietate mai mică, o dispoziție mai bună și o memorie de lucru mai bună. Era, de asemenea, mult mai puțin probabil să fie de acord cu afirmații precum: „Adesea mă gândesc la episoade din viața mea de care nu ar trebui să mă mai preocupe”.

Expunerea la natură te poate face chiar mai puțin preocupat de opiniile celorlalți. În 2008, cercetătorii au descoperit că oamenii care au mers într-un oraș timp de 15 minute aveau 39% mai multe șanse de a fi de acord cu afirmația „În acest moment, sunt îngrijorat de felul în care mă prezint” decât oamenii care au petrecut același timp mergând în natură.

Poate știi că s-ar putea să fii mai fericit dacă petreci mai mult timp în natură, dar crezi că nu-ți poți permite acest lucru în contextul muncii tale. Într-adevăr, probabil că nu vă puteți permite să nu o faceți: lipsa naturii poate scădea calitatea muncii dvs. Într-un studiu din 2012 din revista PLOS One, cercetătorii au arătat că patru zile scufundate în natură fără tehnologie au crescut creativitatea oamenilor și abilitățile de rezolvare a problemelor cu aproximativ 50&.

Dacă natura este absentă din viața ta, probabil că ești mai nefericit, mai nevrotic și mai puțin productiv decât este necesar. Vă recomandăm cu tărie să remediați această chestiune cât mai curând posibil – în vara asta, poate – și apoi să încorporați noi protocoale în viața voastră.


Un spațiu care te ajută să lucrezi în natură chiar în București

Capitala oferă un spațiu pentru cei care lucrează remote și vor să facă asta la iarbă verde. L-am întrebat pe Iulian Pană, project manager la Roaba de Cultură, care este profilul celor care vin la aici pentru a lucra din spațiul special amenajat din Parcul Herăstrău.

Roaba de cultură le oferă acestora verdeață, dar și umbră, precum și mese mari unde pot sta mai mulți colaboratori, dar și băncuțe pentru cei veniți singuri. Partenerii de la Modelier le oferă apă și o cafea bună. Iulian Pană spune că majoritatea celor care lucrează din acest fel vin în jur de ora 10 dimineața sau imediat după. Unii dintre ei vin constant de la începutul verii. „Începând de marți, Roaba de cultură le pune la dispoziție celor care lucrează de aici și internetul de mare viteză oferit de Digi”, mai spune el. „Roaba va fi deschisă cât timp vremea va ține cu noi, dar cu siguranță nu se va închide mai devreme de 30 septembrie”, a mai spus project managerul.

Roaba de cultură oferă însă și acces la evenimente precum concerte, ateliere de pictură, clase de yoga sau fitness, proiecții de filme și târguri pentru copii. Detalii pe pagina de Facebook. 

Citește și: Mastercard și Asociația Green Revolution deschid primul outdoor HUB din București la Roaba de cultură

Workshopuri de ARTĂ powered by ExpoArte la Roaba de Cultură

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri