Asigurarea parcurilor eoliene

Domeniul eolian a cunoscut o efervescenta crescuta in ultimul an, insa asociate intotdeauna investitiilor sunt riscurile care pot intrerupe functionarea in bune conditii sau chiar intreruperea totala a activitatii parcului eolian, potrivit Marsh Romania. Astfel, riscurile se pot clasifica in functie de etapele de dezvoltare ale proiectului, in etapa de dezvoltare, constructie si operare.

„Marsh asigura in Romania un portofoliu de peste 600 MW in proiecte de energie eoliana, atat in faza de constructie, cat si in faza operationala. Perioada asigurata variaza in functie de faza in care se afla proiectul. Astfel, in etapa de constructie, polita se incheie pe toata durata constructiei pana la punerea in functiune a parcului, inclusiv a conectarii la retea si perioada de testare a echipamentelor. In ceea ce priveste, faza operationala, de regula politele se incheie pentru 12 luni cu perioade diferite de indemnizare pentru pierderea de profit”, a declarat, pentru Green Report, Liviu Huluta, marketing & communication coordinator Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare.

Potrivit acestuia, de regula valoarea asigurata este data de valoarea integrala a investitiei, iar riscurile sunt alese impreuna cu brokerul.

In etapa de dezvoltare, proiectele eoliene se confrunta cu riscurile aferente securizarii titlului de proprietate sau concesiune asupra terenului pe care se va amplasa proiectul. Solutia in cazul acestei situatii este asigurarea titlului de proprietate ( Title Insurance) care ofera protectie impotriva pretentiilor tertilor care pot avea cereri de despagubire indreptate impotriva noului proprietar. O polita de “title insurance” securizeaza terenul achizitionat, dar si investitia in viitoarele constructii care se pot ridica pe acesta.

Din categoria riscurilor in perioada de dezvoltare fac parte si riscurile strategice, cum ar fi suspendarea lucrarilor datorate incalcarii autorizatiei de constructie (ex: autorizatii de mediu depasite), situatii pentru care politele de asigurare nu ofera protectie in mod uzual.
De asemenea, se pune problema alinierii viziunii asupra riscurilor care pot afecta viitoarea investitie intre dezvoltator, finantator si furnizorul de turbine.

In etapa de constructie riscurile se pot extinde inclusiv asupra perioadei de transport a turbinelor eoliene si al echipamentelor, din tara producatoare pana la santierului de constructie al parcului, pentru riscuri naturale (cum ar fi cutremur, inundatii, fenomene naturale extreme) si alte riscuri produse in timpul transportului (rasturnari, izbiri, deterioari ca urmare a ambalarii/ stivuirii necorespunzatoare, transport defectuos etc.) care pot sista furnizarea de echipamente si cauza intarzieri in livrarea in timp util a echipamentelor.

Odata ajuns in etapa de productie un parc eolian se expune unui numar mare de riscuri care pot afecta integritatea parcului. Riscurile avute in vedere sunt evenimente atmosferice, catastrofale, avarii accidentale ale turbinelor sau pierderi financiare.

Criteriile de selectare ale asiguratorilor

Monsson Group selecteaza asiguratorii cu care lucreaza pe baza unor criterii clare, precum experienta, profesionalismul, seriozitatea, capacitatile de comunicare si de adaptabilitate la cerintele specifice ale pietei energiei eoliene si, bineinteles, oferta financiara.

“Asigurarile de acest fel depind de obiectul asigurat, de perioada asigurata, de marimea parcului eolian care va fi asigurat. Astfel, Monsson Group a incheiat diverse tipuri de asigurari: de raspundere civila fata de terti, asigurari pe perioada realizarii lucrarilor de constructie, asigurari pe perioada montajului echipamentelor, asigurari ale echipamentelor, asigurarea profitului nerealizat. Acestea sunt asigurarile strict legate de construirea si operarea unui parc eolian. Intr-un parc eolian, de regula, se pot asigura toate echipamentele: turbinele eoliene, statia de transformare sau, dupa caz, punctul de conexiune, cablurile etc”, a declarat, pentru Green Report, Zenoida Ustinov, seful Departamentului Juridic al Monsson Grup.

Pentru asigurarile care se pot incheia cu operatori din Romania, Monsson Group contracteaza astfel de servicii prin intermediul unui broker de asigurare, cu care compania colaboreaza in mod traditional. In cazul asigurarilor de tip “Machinery Breakdown” (avarie/accident la turbine) si “Business Interruption” (asigurarea pierderilor din operare cauzate de intreruperea activitatii de producere de energie), specifice perioadei de operare a unei ferme eoliene, Monsson colaboreaza cu o societate de profil din Germania.

“Perioada de asigurare depinde de nevoile companiei. De exemplu, avem asigurari de raspundere civila fata de terti, atat pe perioada lucrarilor de constructii – montaj, cat si pe perioada operarii parcului. Monsson Group prelungeste anual aceste polite. Mai departe, asigurarile de tip “Construction All Risks” (acoperirea tuturor riscurilor asociate constructiei) au o durata fixa, respectiv perioada in care se desfasoara lucrarile asigurate. In cazul asigurarilor de tip “Machinery Breakdown” si ”Business Interruption”, acestea se incheie incepand cu momentul finalizarii lucrarilor de montaj echipamente si se mentin in vigoare, prin reinnoire periodica, pe toata perioada de existenta a parcului eolian”, a mai spus Zenoida Ustinov.

Proiecte eoliene de peste 900 MW ar putea fi instalate in 2012

Proiecte eoliene anuntate pentru anul in curs vor adauga in Sistemul Energetic National peste 900 de MW. Proiectele Global Wind Power, Monsson, EDPR, CEZ, IMA Partners sau Iberdrola sunt cele mai importante, din punct de vedere al capacitatilor instalate, care vor fi puse in functiune in cursul acestui an.

Astfel, potrivit estimarilor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Holrom ar trebui sa inaugureze 16 MW in zona localitatilor Deleni si Fagarasu, Global Wind Power a anunta inaugurarea a cinci ferme eoliene in zona Dobrogei si Galati, cu o capacitate totala instalata de 154 MW.

De asemenea, EDPR pregateste parcurile eoliene de la Vutcani si Sarichioi de 24 MW, respectiv 33 MW, precum si parcul eolian de la albesti cu o capacitate de 28 MW.

Pe langa centralele eoline situate pe raza localitatilor Mireasa (5 MW) si Vulturul (5MW), Monsson a anuntat in cursul acestei saptamani o noua investitie de 250 milioane de euro in parcul eolian Pantelimon cu o capacitate de 150 MW si care va fi finalizat la jumatatea acestui an. Cel mai important proiect care va fi dat in folosinta in 2012 este cel al CEZ de la Cogealac care va avea o capacitate de 252 MW.

In estimarea AREE, IMA Partners impreuna cu Verbund ar trebui sa finalizeze 100 MW in Casimcea, Topolog si Daieni, iar Iberdrola 80 de MW pe raza localitatii Mihai Viteazu. De asemenea, alte doua proiecte anuntate pentru 2012 sunt cele ale companiilor Enel, 48 MW in zona Banatului, si Martifer, 34 MW instalati la Babadag.

La 31 decembrie 2011, capacitatea eoliana instalata in Romania era de 982 MW.

Foto: wattsupwiththat.com

Cosmin Zaharia 

Citeste:

Parcul Iberdrola, aproape de finalizare

Eolienele au generat 1,6% din energia electrica din Romania in 2011

Eolienele au produs cu peste 5% mai multa energie decat hidrocentralele

Certificate verzi de 95 milioane euro acordate in 2011 producatorilor E-SRE

Proiecte eoliene de peste 900 MW ar putea fi instalate in 2012

In 2013 vom avea mai multe eoliene decat Austria si Grecia

ADRIAN GOICEA: Proiecte de mai mari dimensiuni vor fi incepute anul viitor

spot_img

Ultimele știri