Armata Statelor Unite poluează mai mult decât 140 de țări

O analiză amănunțită a unor jurnaliști a arătat că Armata Statelor Unite este unul dintre cei mai mari poluatori din istorie. Dacă armata SUA ar fi fost o țară, numai consumul de combustibil ar fi plasat-o pe locul 47 printre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume.  

Calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră țin cont, de obicei, de câtă energie și cât combustibil consumă cetățenii. Dar noi studii arată că armata Statelor Unite este unul dintre cei mai mari poluatori din istorie, consumând mai mult combustibil și emițând mai multe gaze care contribuie la agravarea schimbărilor climatice decât multe dintre țările de dimensiuni medii.

Dacă armata SUA ar fi fost o țară, numai consumul de combustibil ar fi plasat-o pe locul 47 printre cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră din lume, între Peru și Portugalia.

În 2017, forțele militare ale Americii au cumpărat în jur de 269.230 de barili de petrol pe zi și au emis peste 25.000 de kilotone de dioxid de carbon arzând acea cantitate de combustibil. Forțele aeriene au achiziționat combustibil de 4,9 miliarde de dolari, forțele marine –  2,8 miliarde de dolari, forțele terestre – 947 milioane de dolari și pușcașii marini – 36 de milioane de dolari.

„Nu e nicio coincidență că emisiile armatei sunt trecute cu vederea în studiile despre schimbările climatice. E foarte greu să obții informații concrete de la Pentagon și de la departamentele guvernului american”, scriu jurnaliștii de la The Conversation, care au făcut documentări amănunțite, din mai multe surse, pentru a afla aceste cifre.

Potrivit acestora, Armata Americană a înțeles demult că nu este imună în fața efectelor schimbărilor climatice, pe care le vede ca un „multiplicator de amenințări”. Multe dintre bazele militare se pregătesc pentru impactul schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului mării, însă Armata, în general, a ignorat contribuția sa asupra problemei.

Deși Departamentul Apărării al SUA a investit în dezvoltarea surselor alternative de energie, cum ar fi biocombustibilii, acestea nu reprezintă decât o mică parte din cheltuielile cu combustibilii.

Politica climatică a Armatei rămâne contradictorie. Au existat încercări de a face mai sustenabile unele aspecte ale operațiunilor prin creșterea generării de energie regenerabilă în bazele militare, dar rămâne cel mai mare consumator instituțional unic de hidrocarburi din lume.

De asemenea, s-a legat de sistemele de arme pe bază de hidrocarburi pentru anii următori, depinzând de aeronavele și de navele de război existente pentru operațiuni deschise, mai scriu jurnaliștii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri