Ariile protejate din Carpati, subfinantate cu 50%

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

In urma unor analize economice, ale caror date au fost furnizate de Romsilva, in cadrul proiectului “Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a parcurilor naturale si nationale din Carpati”, rezulta ca aceste zone sunt subventionate cu mai mult de 50% sub nivelul critic.

Proiectul este finantat de Fondul Global de Mediu si implementat prin Programul Natiunilor Unite pentru dezvoltare, in parteneriat cu Romsilva.

Cu toate acestea, ariile protejate (AP) furnizeaza cel putin 2% din PIB, in conditiile in care finantarea acordata AP, aflate in grija Romsilva, se rezuma la 2 milioane euro anual.

“Pana acum  nu s-a pus problema evaluarii financiare a serviciilor pe care ariile protejate le aduc in cadrul economiei nationale, iar acesta este unul dintre obiectivele proiectului «Imbunatatirea Sustenabilitatii Financiare a Ariilor Naturale Protejate din Carpati», unul dintre cele mai importante programe de mediu care se desfasoara acum in Europa”, a spus Mihai Zota, consultant national in cadrul proiectului.

80% din sursele de apa potabila provin din arii protejate

Din cele 28 de parcuri nationale și naturale declarate pana in acest moment in Romania, Romsilva are in administrare 23 de parcuri care acopera o suprafata de peste 850. 000 hectare.

Peste 80% din sursele de apa potabila a tarii provin din AP, iar marile orase ale tarii, inclusiv Capitala, depind de raurile care izvorasc din ariile protejate.

AP protejeaza sursa de generare a energiei hidroelectrice existenete si planificate in valoare de 80 de milioane de euro pe an din veniturile peublice, ceea ce contribuie cu un potential in jurul valorii de 1.800 de GWh de energie electrica pe an pentru consumatorii casnici, industriali si institutionali.

Printre cele mai valoroase ecosisteme din Europa

“Romania se afla pe primele locuri din lume ca valoare a diversitatii biologice. Cele 28 de parcuri natural si nationale constituite in tara noastra ocrotesc cele mai valoroase ecosisteme din Europa. In Romania, anul trecut, fondul forestier era de 586.214 hectare din suprafata totala de 856.684 de hectare, cat reprezinta ariile protejate de la noi din tara”, a spus Valerian Solovastru, directorul Romsilva, prezent la o intalnire organizata la sediul institutiei.

Potrivit reprezentantilor Romsilva, serviciile aduse de ariile protejate sunt multiple, insa aceste servicii nu se regasesc in in sistemul de finantare a ariilor protejate, asa cum se intampla in alte tari.

In sustinerea ariilor protejate din Carpati s-au implicat deja oameni de afaceri, printre care se afla si Camelia Sucu, sportivi renumiti, cum este Ivan Patzaichin, cat si ONG-uri, iar din partea Ministerului Mediului exista o promisiune de finantare de 4 milioane de euro pentru AP.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri