Antarctica a pierdut aproape 3 trilioane de tone de gheață în ultimii 25 de ani

Gheața din Antarctica se topește într-un ritm fără precedent, rezultând într-o creștere a nivelului mării care ar putea avea consecințe catastrofale pentru orașele din întreaga lume, conform unui nou studiu.

Studiul realizat de o echipă internațională este cea mai amplă analiză a stratului de gheață din Antarctica realizată până acum. Oamenii de știință au descoperit că rata de topire a stratului de gheață din Antarctica a crescut de trei ori în ultimii cinci ani.

Înainte de 2012, Antarctica a pierdut în medie 76 miliarde de tone pe an, însemnând o contribuție anuală de 0.2 mm la creșterea nivelului mării. După 2012, Antarctica a început să piardă 219 miliarde de tone de gheață anual, care cauzează o creștere a nivelului mării de 0.6 mm.

Andrew Shepherd, autor al studiului, a explicat pentru BBC News că temperaturile în creștere duc la topirea accelerată a Antarcticii.

„Nu putem spune când a început – nu colectam măsurători în mare pe atunci. Însă ceea ce putem spune este că este prea cald pentru Antarctica în prezent. Este cam cu jumătate de grad Celsius mai cald decât poate suporta continentul și pierde în jur de cinci metri de gheață de la baza sa în fiecare an, declanșând contribuția la nivelul mării pe care o observăm.”

Sheperd a adăugat că Antarctica devine cel mai mare contribuitor la creșterea nivelului mării, depășind Groenlanda.

Din 1992 și până în prezent, Antarctica a pierdut 2.7 trilioane de tone de gheață, însemnând o creștere globală a nivelului mării de peste 7.5 mm.

Studiul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători care fac parte din proiectul Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise (IMBIE), folosind date de la 24 de sateliți care analizează straturile de gheață ale regiunii.

Într-un articol publicat alături de studiu, cercetătorii avertizează că fără luarea unor măsuri urgente în următorul deceniu, topirea gheții ar putea contribui cu mai mult de 25 cm la o creștere globală a nivelului mării de mai mult de un metru până în 2070. Încălzirea ar putea duce la colapsul Antarcticii de Vest, iar nivelul mării ar putea crește cu 3.5 m.

Oamenii de știință au evaluat starea probabilă a Antarcticii în anul 2070, folosind două scenarii. În primul scenariu, măsuri urgente legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și protecție a mediului sunt luate în următorii ani. În al doilea scenariu, emisiile continuă să crească și Antarctica este exploatată pentru resursele sale naturale.

Scenariul care se va desfășura depinde mult de alegerile care vor fi făcute în următorul deceniu, legate de schimbări climatice și reglementări de mediu.

Martin Siegert, co-autor al studiului a dat mai multe detalii pentru The Guardian:

„Unele dintre schimbările pe care Antarctica le înfruntă sunt deja ireversibile, cum ar fi pierderea unor calote glaciare, dar sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni și a remedia. Pentru a evita cele mai grave impacturi, vom avea nevoie de cooperare internațională puternică și reglementare eficientă susținută de știință riguroasă. Acest lucru va depinde de capacitatea guvernelor de a recunoaște că Antarctica este legată strâns de restul sistemului pământesc, iar daunele de acolo vor cauza probleme peste tot.”

Pe lângă contribuția majoră la creșterea nivelului mării, oceanele din jurul Antarcticii sunt rezervoare de carbon, absorbind cantități enorme de gaze cu efect de seră și ajutând la combaterea schimbărilor climatice.

carturesti.ro

Un raport recent realizat de Greenpeace arăta că Antarctica este poluată cu particule de microplastic și substanțe chimice periculoase pentru viața marină. Greenpeace și UE au propus crearea celei mai mari rezervații naturale din lume în regiunea Antarcticii, un sanctuar de 1.8 milioane de kilometri pătrați care ar proteja viața sălbatică și ar contribui la eforturile de diminuare ale schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri