Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Copacii din Europa și Africa sunt afectați de poluare și schimbări climatice

Poluarea aerului duce la dispariția fungilor care hrănesc copacii din pădurile europene, lăsându-i subnutriți, conform unui nou studiu. Un alt raport arată că în Africa, unii dintre cei mai bătrâni baobabi din lume au murit din cauza temperaturilor ridicate.

Cercetătorii de la Imperial College London și Royal Botanic Karden din Marea Britanie au descoperit că speciile de fungi care joacă un rol esențial în producerea nutrienților pentru copaci sunt afectate de poluarea aerului, având un impact negativ asupra sănătății pădurilor.

Oamenii de știință au studiat 40.000 de rădăcini de copac din 13.000 mostre de sol prelevate în ultimul deceniu din păduri europene aflate în 20 de țări. Rezultatele arată că fungii micorizali sunt foarte sensibili la calitatea aerului și a solului.

Speciile de fungi microizali trăiesc pe rădăcinile copacilor, oferind nutrienți vitali și apă. Aceștia pot trăi timp de decenii sub pământ și pot ajunge la dimensiuni de câțiva metri pătrați. Fungii primesc carbon de la copac în schimbul unor nutrienți vitali pe care ii preiau din sol, cum ar fi fosfor, potasiu și azot.

Semne de subnutriție ale copacilor, cum ar fi frunze lipsă sau decolorate, au fost observate în păduri din întreaga Europă.

Martin Bidartondo, cercetător la Imperial College London și Royal Botanic Gardens, a explicat pentru BBC News că limitele de poluare stabilite în Europa sunt probabil prea ridicate.

„O descoperire majoră a studiului este că limitele de poluare din Europa ar putea fi prea ridicate. În America de Nord, limitele stabilite sunt mult mai scăzute, și acum avem dovezi clare că ar trebui să fie similare în Europa. De Exemplu, limitele actuale de azot europene ar trebui să fie reduse la jumătate.

Dacă ne pasă de condiția pădurilor noastre – în ce stare sunt – nu putem doar să ne uităm la suprafață. Trebuie să ne uităm dedesubt – trebuie să înțelegem în ce moduri fungii hrănesc copacii.”

Speciile de fungi primesc foarte puțină protecție sub politicile actuale de conservare, făcând dificilă evaluarea stării lor de sănătate.

Cei mai bătrâni baobabi africani au murit în ultimul deceniu

Un nou studiu arată că nouă dintre 13 cei mai bătrâni și cinci din șase cei mai mari baobabi africani au murit sau s-au îmbolnăvit grav în perioada studiată, între 2005 și 2017. Cel mai bătrân baobab avea 2500 ani.

Cercetătorii au studiat toți baobabii mari din Africa, în jur de 60 de copaci. Toți copacii pe moarte au fost găsiți în Zimbabwe, Botswana, Africa de Sud, Zambia și Namibia.

Baobabii supraviețuiesc în condițiile aride din savană captând apă în trunchiurile lor masive, însă copacii nu s-au putut adapta la temperaturile în creștere și secetele intense din ultimii ani care au transformat clima sudului Africii. Moartea celor mai bătrâni copaci a coincis cu o creștere a mortalității la alți baobabi maturi, indicând o legătură cu schimbările climatice.

Adrian Pătruț, co-autor al studiului și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din România, a explicat pentru BBC News că moartea copacilor a fost asociată cu secete și creșterea temperaturii.

„Este cu siguranță șocant și dramatic să asistăm în timpul vieții noastre la moartea atâtor copaci cu vârste milenare.”

Green Report Shop Transport ECO

Cel mai bătrân copac care a murit, Panke, era un copac sfânt din Zimbabwe, fiind cel mai bătrân baobab și cel mai bătrân copac cu flori din lume. Cel mai mare baobab african era printre cei mai vizitați și promovați copaci de pe continent, având un volum total al lemnului de 501 metri cubi.

Baobabii sunt plante importante pentru ecosistemele și culturile umane din sudul Africii. Aceștia oferă locuri de împerechere pentru păsări și hrană pentru animale și oameni. Oamenii folosesc frunzele lor pentru hrană și medicamente, iar scoarța lor este folosită pentru fabricarea frânghiei, coșurilor, pălăriilor și a pânzei.

spot_img

Ultimele știri