Andrei Chiliman: 85 de blocuri reabilitate termic in 2009

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, explica stadiul programului de reabilitare termica a blocurilor din sectorul 1, precum si proiectele care prevad energie regenerabila in sector in primul interviu al emisiunii Green Report din 2009.

Ce ne puteti spune despre reabilitarea termica a cladirilor?

Andrei Chiliman: E un proiect pe care l-am demarat in 2007 si care in momentul de fata are niste proceduri foarte birocratice. In momentul de fata l-am adus in situatia in care in acest an incepem reabilitarea efectiva, deci partea de acoperire cu materiale izolante termic a unui numar de 85 de blocuri. Din pacate sistemul este birocratic si am pierdut tot anul 2008 ca sa facem partea de audit energetic si partea de proiectare. Sper ca Ministerul Lucrarilor Publice sa nu ne taie din banii pe care i-a alocat anul trecut pentru cele 85 de blocuri din sectorul 1.

Proiectul este mult mai mare, nu se refera doar la aceste 85 de blocuri. Noi am facut pana in momentul de fata audit energetic pentru 150 de blocuri. In continuare avem in auditare in jur de 200 de blocuri. Eu as vrea ca in anul viitor sa intram cu schele pentru inca 250 de blocuri din sectorul 1.

Pot sa va spun ca marele avantaj al izolarii termice este reducerea consumului energetic, pentru ca pe calculele facute reducerea este de 40-55%. Sa nu uitam totusi un lucru: noi romanii consumam inca mult prea multa energie pe cap de locuitor si avem o obligatie fata de UE sa reducem acest consum care este exagerat si care, de fapt, ne doare in buzunare pe toti.

Cand am generat acest program, am vrut sa vad unde se blocheaza. Legea facuta in 2001 prevedea ca 33% din banii pentru reabilitarea termica sa vina de la proprietarii de la blocuri, ori eu am facut o analiza pe majoritatea blocurilor din sectorul 1 si pot sa va spun ca aproximativ 60% din locuitori nu-si pot permite, sunt oameni in varsta, sunt pensionari, nu o sa se duca sa-si ia un credit de 2-3-4.000 de euro pentru reabilitarea termica. In plus, sa-si gajeze la banca cel mai de pret bun pe care-l au, apartamentul, n-o s-o faca niciodata. Si atunci, la inceputul lui 2008 am hotarat sa preluam noi cheltuielile proprietarilor complet si in acest fel acest program guvernamental a devenit un program fezabil si vedeti unde am ajuns, anul acesta punem schele pe 85 de blocuri.

Pentru viitor v-ati gandit si la sistemele de incalzire solare?

Nu pot sa spun ca m-am gandit pentru viitor, eu am dat dispozitie la directiile care se ocupa de cladirile invatamantului preuniversitar si la cele care se ocupa de spitale – noi avem opt spitale, dar opt spitale nu inseamna opt cladiri, ci mai multe – am dat dispozitie la asistenta sociala si la administratia noastra proprie a primariei ca pe toate cladirile care sunt consolidate si reabilitate termic sa se instaleze panouri solare pentru apa calda menajera si partial pentru incalzire. Unde este posibil vom pune si panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, va dati seama ca pe o scoala care vara are doua luni in care nu functioneaza se poate produce energie care pe urma sa fie compensata cu consumul din timpul iernii. Soarele e pe gratis si toate astea nu fac altceva decat sa ne permita o factura mult mai mica de intretinere a cladirilor publice pe care le avem in administrare.

Eu sunt inginer automatist si va pot spune ca lucrurile astea imi sunt foarte familiare, sunt proiecte la care tin foarte mult si pe care le vom face. In plus, am sa transmit pana in sfarsitul lunii ianuarie tuturor celor de la blocuri pasii care trebuie facuti pentru ca sa poata sa beneficieze de subventia de 90% de la stat pentru instalarea de echipamente de incalzire solara a apei menajere pentru incalzire chiar a blocurilor prin alte mijloace geotermice, care sunt de mare actualitate. Sigur ca toate astea se vor simti in buzunar, dar mai apre un avantaj. In momentul in care ai un bloc izolat termic el este refacut si ca aspect si va dati seama, cand o sa ai 80 de blocuri care o sa arate ca noi, care nu o sa mai fie gri, murdare, cu bucati de tencuiala cazuta si asa mai departe chiar orasul o sa arate altfel. De fapt, proiectul asta face parte atat din proiectul verde al sectorului 1 cat si din proiectul de regenerare urbana pe care l-am introdus in oferta mea electorala din 2008.
 

Se vede de la o posta ca sunteti un fin cunoscator al fenomenului eco. Probabil acest lucru face si ca sectorul 1 sa fie cel mai verde sector. Ce ne puteti spune din punctul asta de vedere?

N-as vrea sa spun ca e verde din cauza asta. Sectorul 1 e verde pentru ca aici se afla cateva parcuri mari, nu toate sunt in administrarea primariei de sector, dar cele pe care le avem noi in administrare – Kiseleff, Bazilescu, Venus – trebuie sa asigure plamanul verde al unui oras mare ca Bucurestiul. Un oras mare ca Bucurestiul trebuie sa-si improspateze intr-un fel aerul si n-o poate face decat avand spatii verzi care sa nu fie distruse. M-am opus distrugerii parcului Bordei, am reusit cu ajutorul cetatenilor. Continui lupta pentru parcurile sportive cum este Strandul Tineretului pentru ca acestea sa nu fie deturnate de la destinatia lor, in care oamenii sa mearga sa se odihneasca, sa se simta bine, sa faca sport.
Mai am cateva stranduri pentru care ma bat sa le salvez pe malul lacurilor mai sus de Herastrau. Strandul Straulesti, e foarte departe, dar are pe el un proiect imobiliar si norocul e ca Agentia pentru Sport a revenit asupra unei decizii date anterior si la ora actuala va trebui sa ramana strand.

Cate stranduri publice are la ora actuala sectorul 1? Floreasca a disparut, Straulestiul e inchis de ani de zile, Baneasa este inchis de ani de zile, astea sunt lucruri care afecteaza foarte multi oameni, si atunci e important sa salvam aceste parcuri sportive, care ele insele sunt niste oaze de verdeata in care oamenii se duc sa se simta bine, sa stea la aer liber si sa se odihneasca. Astea sunt lucruri care tin de normalitate. Din pacate nu am reusit sa fac un parteneriat cu cei de la paduri pentru padurea Baneasa unde primaria are doar o zona mica, pentru ca as fi vrut sa transform padurea Baneasa intr-un loc de plimbare, cu alei amenajate. Sa fiti siguri ca ma voi bate ca sectorul 1 sa nu piarda niciun metru patrat de spatiu verde, dimpotriva sa crestem aceasta suprafata.

spot_img

Ultimele știri