Ambitiile statului in eolian zadarnicite de criza

Hidroelectrica si Electrica, doua mari companii din sistemul energetic cu capital majoritar de stat, sunt nevoite sa treaca pe linie moarta proiectele anuntate de investitii in sectorul eolian.

Parcul eolian al Hidroelectrica a iesit din discutie

Initial, compania Hidroelectrica , a anuntat la inceputul anului ca intentioneaza sa construiasca un parc eolian de 15 MW in zona Siretului, in vecinatatea centralei hidroelectrice Beresti.

“Optiunea a fost considerata viabila in contextual actual al pietei de energie, cu atat mai mult cu cat compania are in proprietate terenuri in zone cu potential de vant si are posibilitatea de racordare a acestor centrale eoliene la reteaua de distributie din statiile proprii de transformare si de distributie”, a declarat atunci pentru Green Report, fostul director general al Hidroelectrica, Dragos Zachia-Zlatea.

Dupa sase luni, parcul eolian este sortit sa ramana la stadiul de intentie care s-ar putea concretiza candva. “Din cauza situatiei economice, dar si a situatiei de insolventa, aceste investitii au fost amanate”, a declarat, vineri, pentru Green Report, actualul director general, Stefan Gheorghe.

Investitiile Electrica conditionate de finantare

Electrica isi propusese ca in 2012 sa incepa constructia efectiva a doua parcuri eoliene in judetul Galati si Constanta, de cate 45 MW, respective 48 MW, iar potrivit estimarilor primii MWh ar fi urmat sa fie produsi in 2013.

“Electrica are nevoie de 135 de milioane de euro pentru finantarea celor doua parcuri eoliene pe care intentioneaza sa le construiasca in Dobrogea. In momentul de fata, proiectele sunt in stand-by din cauza lipsei de finantare. Initial era stabilit sa le finantam din surse proprii, insa din cauza conditiilor economice actuale acest lucru nu mai este posibil. Analizam varianta unui leasing sau chiar aceea a unui credit bancar”, a declarat pentr Green Report, Ioan Rosca.

Directorul general al companiei a subliniat ca finantarea necesara ar fi de circa 1,5 milioane de euro, pentru fiecare megawatt.

Potrivit datelor companiei, proiectul eolian Frumusita, judetul Galati, de 45 MW, este intr-un stadiu relativ avansat, fiind obtinuta Autorizatia de Infiintare ca producator de energie electrica din surse regenerabile, eliberata de catre ANRE. De asemenea, au fost eliberate cele doua Autorizatii de Construire necesare realizarii parcului eolian si racordarii in Statia Electrica Frumusita de 110 kV, precum si incheierea Contractului de Racordare.

Totodata, s-au elaborat Caietele de sarcini pentru licitatiile de turbine eoliene si de executie lucrari infrastructura (fundatii turbine, drumuri si platforme) si lucrari electrice (statie, retele interioare si LES 110 kV), precum si Proiectele Tehnice/DDE pentru lucrarile de infrastructura.

La cel de-al doilea parc eolian al Electrica cu o putere instalata de 48 MW, situat in zona Chirnogeni, judetul Constanta, s-a obtinut eliberarea Autorizatiei de Constructie si avizele necesare eliberarii Autorizatiei de Constructie pentru racordarea parcului prin LES 110 kV Chirnogeni- Viroaga. De asemenea, a fost obtinut Avizul Tehnic de Racordare si s-a semnat Contractul de Racordare.

Foto: ysnp.com, betterplan.squarespace.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Statul investeste in eoliene

Ploile vor scoate Hidroelectrica din insolventa

Creantele admise de Hidroelectrica, 3,5 miliarde lei

Update: Hidroelectrica cere insolventa, din cauza secetei

Exclusiv GR: Electrica S.A. cauta 135 de milioane de euro pentru parcurile eoliene

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri