Update: Hidroelectrica cere insolventa, din cauza secetei

Seceta a afectat substantial, in 2011, profitul net al liderului in productia de energie electrica, Hidroelectrica. Profitul companiei a ajuns anul trecut la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei in 2010, intrucat cheltuielile companiei de stat au crescut, iar veniturile au scazut, in principal din cauza secetei.

Potrivit unui comunicat la Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, al carui presedinte este Remus Vulpescu, seceta, scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor Hidroelectrica au determinat cererea de intrare in insolventa a companiei, depusa in 15 iunie a.c.

Datorita secetei prelungite de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii SC Hidroelectrica SA cu 10%, a pierderilor rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei, a pierderii financiare inregistrate (in 2011 de 121 milioane lei si pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane lei), SC Hidroelectrica SA a hotarat in sedinta Consiliului de Administratie din 15.06.2012 sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile legii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatiii judecatoresti”, se arata intr-un comunicat al companiei, semnat de Remus Vulpescu, presedinte al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica.

“Dorim sa asiguram si pe aceasta cale toti partenerii nostri comerciali, clienti, furnizori si institutii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in conditii de eficienta, transparenta si legalitate, urmarind cresterea si exploatarea in siguranta a capacitatilor de productie concomitent cu pastrarea locurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajati si imbunatatirea indicatorilor financiar contabili ai companiei”, se arata in acelasi comunicat.

Pozitia MECMA fata de cererea de insolventa a Hidroelectrica

Referitor la publicarea pe site-ul Tribunalului Bucuresti a cererii de intrare in insolventa a SC Hidroelectrica, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a facut oficial urmatoarele precizari:

"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", se arata intr-un comunicat al MECMA.

 Hidroelectrica  a depus cerere de insolventa

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania a depus vineri 15 iunie 2012 cererea de intrare in insolventa, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Justitiei, portalul instantelor de judecata.

Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania si  acopera anual aproximativ 30% din productia interna de energie electrica, fiind controlata de Ministerul Economiei.

Ministrul economiei, Daniel Chitoiu, declara pe 18 mai ca se doreste aducerea contractelor incheiate de Hidroelectrica cu "baietii destepti" pe piata concurentiala, in urma negocierilor reusindu-se eliminarea pretului fix din aceste contracte, adica "ceea ce nu s-a reusit in 10 ani", potrivit realitatea.net.

Statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "baietii destepti", in conditiile in care contractele incheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de catre Comisia Europeana.

Contractele Hidroelectrica, sub lupa CE

Reprezentantii Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, administrator unic si manager de investitii al Fondului Proprietatea, salutau la sfarsitul lunii aprilie decizia Comisiei Europene de a demara o ancheta legata de contractele bilaterale ale Hidroelectrica, producatorul roman de hidroenergie controlat de stat.

“Am fost primii care au facut publice detaliile acestor contracte si care s-au opus acestora. In acest moment, este o mare dezbatere publica, Guvernul este implicat, Consiliul Competitiei local si cel european sunt implicate si speram ca, in consecinta, aceste contracte vor fi anulate foarte repede. Pentru ca nu e vorba doar de Hidroelectrica, ci este vorba de viitorul intregii piete, avand in vedere ca Hidroelectrica este cel mai mare jucator. Daca ei distorsioneaza piata oferind preturi mici unor traderi, acest lucru ar putea avea ca rezultat lipsa electricitatii din Romania si fie intreruperi de curent, fie preturi mult mai mari, pe care noi toti vom fi nevoiti sa le platim", declara, la sfarsitul lunii aprilie, Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea.

De asemenea, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, considera demersul Comisiei Europene o veste "foarte buna" avand in vedere eforturile continue nu numai din partea Fondului Proprietatea, dar si din partea FMI si a altor organizatii internationale, interesate de reforma intregului sector energetic.

"Este foarte clar ca Romania are nevoie de mai multa energie electrica si ca singurul mod de a o obtine este prin realizarea unor noi investitii. Singurul mod de a realiza aceste investitii ar fi prin introducerea unor tarife rezonabile si corecte, astfel incat sa poata fi acoperite costurile uriase pentru constructia unor centrale electrice noi si, in acelasi timp, cei care investesc sa beneficieze de profituri rezonabile. Deci, aceasta miscare reprezinta un pas foarte important spre reformarea intregului sector si va avea un efect pozitiv pentru Romania”, spunea Mobius cu catva timp in urma.

Productia Hidroelectrica, scadere de 40%

Productia de energie electrica a Hidroelectrica a inregistrat in  lunile ianuarie si februarie 2012  o reducere cu 40%, potrivit datelor companiei furnizate in urma cu catva timp pentru Green Report.

Astfel, in perioada lunilor ianuarie si februarie 2012, productia Hidroelectrica a fost de 736, respectiv 852 MWh,comparativ cu productia medie multianuala din perioadele similare ale anului trecut. Atunci Hidroelectrica a produs 1.281 Mwh, in ianuarie, si 1.181, in februarie.

“Termenul de comparatie relevant pentru productia realizata de catre compania Hidroelectrica in lunile ianuarie si februarie 2011 este valoarea medie multianuala, deoarece in 2010 si 2011, prima parte a anului a fost caracterizata de o hidraulicitate mult peste medie, debitele afluente mai mari asigurand o productie cu 20-30% mai mare fata de media multianuala”, a declarat in luna aprilie, pentru Green Report, fostul director general al Hidroelectrica, Dragos Zachia-Zlatea.

Conducerea Hidroelectrica s-a schimbat la 6 iunie, cand in functia de director general a fost numit, provizoriu, Stefan Gheorghe, fost director Grupul CEZ,  in locul lui Dragos Zachia.


Mihaela Pavnutescu

Cosmin Zaharia

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si: Pretul fix, eliminat din contractele Hidroelectrica
Hidroelectrica anuleaza clauza de forta majora

Contractele bilaterale ale Hidroelectrica, reziliate

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri