Între 600 și 800 de elani sunt loviți de mașini pe an (în total, 113.000 de kilograme de carne), în Alaska, iar locuitorii statului american au voie să îi consume. Autoritățile dețin o listă cu organizații de caritate și familii care au acceptat să se deplaseze la locul accidentului și să ridice animalul mort.
De 50 de ani, în Alaska este în vigoare o lege care permite consumarea cărnii de elan care au fost loviți de mașini. Fără această lege, 113.000 de kilograme de carne ar zace pe asfalt anual, iar în schimb alta ar fi fost cumpărată.
„Acest obicei ține de tradiția veche a locuitorilor din Alaska: suntem foarte buni în a utiliza resursele”, a declarat polițistul David Lorring pentru The Guardian.
Apoi, biologi, vânători, oameni ai legii și cei care culeg prada de pe asfalt i-au confirmat reporterului că ar fi rușinos să irosească această carne. Un elan, care ajunge, în medie, la 136 de kilograme, poate însemna carnea necesară pentru o familie pentru un an.
Autoritățile dețin o listă cu organizații de caritate și familii care au acceptat să se deplaseze la locul accidentului și să ridice animalul mort.
Însă, dacă organele interne au fost afectate și au contaminat carnea sau dacă polițiștii nu pot determina cauza morții renului, animalul este donat adăposturilor pentru câini sau vânătorilor care îl transformă în momeală. Însă rareori carnea ajunge să se strice, grație temperaturilor scăzute din zonă.
California, Oregon, Washington și Texas au interzis culegerea animalelor lovite pe șosele în anii 50, pentru a împiedica oamenii să mai lovească intenționat prada cu mașinile.
În ultimii ani, statele din America au început să adopte măsura luată de Alaska. În ultimii zece ani, mai mult de cinci state au îmblânzit sau au renunțat la restricțiile privind animalele lovite de mașini, consumul acestor animale devenind legal. În ziua de azi, notează reporterul The Guardian, mii de oameni se înscriu pe listele de așteptare pentru această carne.