Al saselea mesaj pentru biodiversitate: Fatada EEA, acoperita de 5.000 de plante

Fatada sediului Agentiei Europene de Mediu (EEA) din Copenhaga va fi acoperita de 5.000 de plante reprezentand harta Europei cu ocazia Anului Biodiversitatii. Proiectul va fi inaugurat pe 22 mai, de Ziua Mondiala a Diversitatii Biologice. Fatada vie va ilustra diversitatea speciilor de plante din Europa si va acoperi cladirea EEA pana in octombrie.

Proiectul „Europa infloreste – o fatada vie” are ca scop cresterea gradului de constientizare asupra biodiversitatii din orase. Acesta face parte din cel de-al saselea mesaj al EEA din cadrul campaniei “10 mesaje pentru biodiversitate” care celebreaza Anul Biodiversitatii.

Urbanizarea nu trebuie sa fie o amenintare la adresa biodiversitatii daca se aplica strategiile corecte si instrumentele potrivite, sustine EEA. Majoritatea locuitorilor din orasele europene asociaza spatiile verzi cu o calitate ridicata a vietii. EEA propune in mesajul sau pentru biodiversitatea gradinile verticale, ca o masura de imbunatatire a imaginii oraselor. Acestea, desi nu reprezinta o idee noua, au evoluat foarte mult ca functie fiind o buna izolatie a cladirilor, o masura de absorbtie a zgomotului si de reducere a prafului, deci de imbunatatire a calitatii aerului.

De asemenea, gradinile verticale cresc sansele de supravietuire pentru speciile de animale non-urbane, intrucat reduc distantele intre zonele naturale, facilitand deplasarea lor.

Comisia Europeana (CE) a declarat 2010 drept Anul International al Biodiversitatii, in contextul in care speciile de plante si animale continua sa dispara intr-un ritm alarmant. CE va publica pana la sfarsitul anului zece mesaje privind biodiversitatea si efectele degradarii acesteia. Primul mesaj al CE a prezentat impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii, cel de-al doilea s-a referit la ariile protejate, cel de-al treilea s-a axat pe ecosistemele de apa dulce, cel de-al patrulea mesaj a prezentat ecosistemele marine, iar cel de-al cincilea a transmis pericolele asupra ecosistemelor de padure.
 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri