Al doilea sezon de “Revolutie eco” in scoli

Astazi a inceput cea de-a doua etapa a “Revolutiei eco”, un proiect de educatie non-formala si responsabilizare a elevilor bucuresteni pe tema protectiei mediului.

Primul sezon al “Revolutiei eco”, organizata de Verdecrud Media, a inceput in luna martie si s-a terminat in iunie. Si acum, la fel ca si la prima editie, elevii vor participa la dezbateri si vor viziona documentare pe teme ecologice. Pe rand, fiecare scoala din Bucuresti va fi invitata sa participe la aceste intalniri, care vor avea loc in fiecare vineri, intr-una dintre salile de cinema ale Hollywood Multiplex. Acolo, serii de cate 200 de copii vor afla ce inseamna colectarea selectiva, vor vedea cum se recicleaza ambalajele tetrapack si vor invata sa protejeze mediul atat acasa, cat si la scoala.

In primul sezon, la “Revolutia eco” au participat 2.500 de elevi, de la scoala primara pana la liceu. Acestia au format si “patrule eco” in sapte scoli bucurestene, pentru a le impartasi colegilor cele invatate. Organizatorii isi propun ca pana la finele acestui sezon, sa infiinteze patrule eco in toate scolile participante.

“Revolutia eco” este organizata de Verdecrud Media, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului si Garda Nationala de Mediu si beneficiaza de sponsorizari de la un numar mare de companii.

Educatia incepe devreme

Cum educatia ecologica in scoli a ramas doar optionala, organizatorii au decis sa ii cheme pe elevi in cinematograf pentru a-i educa intr-un mod non-formal si atractiv.

“Este important sa ii invatam de la aceasta varsta, pentru ca ei sunt cei care vor avea <<de lucru>> cu lumea in care traim, iar ei pot face si educatie in sens invers, invatandu-i pe parinti”, a explicat pentru Green Report directorul de productie al Verdecrud Media, Viorel Costea.

Aceeasi idee este sustinuta si de directorul Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Acesta a amintit despre legea care ii obliga pe angajatii institutiilor publice sa colecteze selectiv deseurile. Legea 132/2010 privind colectarea selectiva in institutiile publice a fost initiata de presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, impreuna cu Asociatia Green Revolution.

„Apelul meu este sa educam parintii care lucreaza in institutii pulice sa colecteze selectiv, iar apoi, cand merg acasa, sa pastreze acelasi obicei”, a declarat Silvian Ionescu.

Verdecrud Media a produs cea mai mare parte dintre documentarele eco pe care le vor viziona elevii. Directorul de productie a explicat ca proiectul va dura cinci ani – in primii doi se va axa pe scolile din Capitala, iar in urmatorii trei “revolutia” va cuprinde toate judetele.

La final, organizatorii isi doresc ca mesajul lor sa fi ajuns la 100.000 de copii. “Dintre ei, daca macar 20.000 vor fi mai atenti unde arunca gunoaiele si cum se comporta in natura, putem spune ca a fost un succes”, a declarat Viorel Costea.

Patrulele eco la “Let’s do it, Romania”

Patrulele eco infiintate de elevii din sapte scoli bucurestene se vor implica si in campania “Let’s do it Romania”, care va avea loc peste patru zile.

Intrucat majoritatea actiunilor vor avea loc in tara, si mai putin in Bucuresti, aportul elevilor va fi de promovare a actiunii in randul locuitorilor Capitalei.

Prezent la lansarea “Revolutiei eco” II, Silvian Ionescu i-a indemnat pe toti elevii sa isi convinga prietenii si parintii sa iasa la curatenie pe 25 septembrie.

Organizatorii “Let’s do it, Romania” se asteapta la prezenta a 200.000 de voluntari, al caror obiectiv va fi strangerea a 20.000 de tone de deseuri.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri