Peste 40 de caprioare, cel putin 70 de iepuri, vulpi si bursuci din fondul de vanatoare al judetului au murit otraviti. Firma Agricola San Giorgio, care detine un teren de 900 de hectare in localitatea Checea, a imprastiat pe culturile de grau substante toxice pentru combaterea rozatoarelor.
Paznicii fondului de vanatoare au adunat, ieri, de pe camp animalele moarte
Autoritatile judetene au intrat in alerta dupa ce paznicul de vanatoare de pe fondul din Checea, Stefan Toth, a gasit mai multe caprioare moarte.
La scurt timp, dupa ce a descoperit si iepuri salbatici morti, paznicul a realizat ca intamplarea nu este una obisnuita. „Am mai gasit in alti ani cate o caprioara moarta sau o vulpe, dar de 27 de ani de cand sunt vanator nu am vazut asa ceva”, a spus Stefan Toth.
Efectele, in cinci zile
Pana ieri, vanatorii organizati in grupuri pentru cautarea animalelor au gasit 44 de caprioare moarte, 75 de iepuri, cinci bursuci, 11 vulpi, doua rate salbatice si un dihor. „Otrava isi face efectul in patru-cinci zile.
Am gasit si animale aproape moarte. Cu siguranta vom gasi si in perioada urmatoare”, a spus si paznicul din localitatea Bobda, care crede ca efectele dezastrului ecologic se vor resimti si in localitatile invecinate. Prefectura Timis a intocmit si un comandament de urgenta si a fost demarata o ancheta pentru a se descoperi cum a ajuns otrava pe camp.
„Firma a facut tratamente fitosanitare fara a avea autorizatie sau personal calificat”, a spus coordonatorul anchetei, comisarul din cadrul Serviciului de Arme, Explozibil si Substante Toxice al Politiei Timis, Mihai Dorneanu.
Prefectul Mircea Bacala a fost ieri la Checea si a declarat: „Substanta folosita nu se foloseste la rozatoare, ci doar la animale, iar de aici se poate interpreta ca au pus intentionat. Luni vom depune plangere penala”.
Pe langa daunele majore produse mediului, pagubele materialelor sunt de ordinul sutelor de mii de euro in conditiile in care o singura caprioara valoreaza aproximativ 5.000 de euro, iar un iepure, 500 de euro.
Garda de Mediu va merge luni in control si va stabili efectele. „Fiind vorba de atatea animale moarte este clar ca acolo este o infractiune”, a spus comisarul-sef al Garzii Regionale de Mediu, Marian Eperies.
Agricultura dupa ureche
Potrivit autoritatilor locale din Checea, firma italiana nu ar avea nici un fel de specialist in agricultura, iar afacerea este coordonata de patronii italieni prin economisti si juristi. Lucrarile efective sunt facute de oameni din sat platiti cu ziua.
„Pana anul trecut au avut doi ingineri agronomi, dar acum nu mai au niciun specialist”, a spus primarul Dorin Birdean. La sediul firmei din Jimbolia si la silozurile de depozitare a fost gasit doar portarul, Vasile Ciobanu.
Autoritatile colaboreaza destul de greu cu singura persoana de contact, avocatul firmei Agricola San Giorgio, Virgil Popa. „Am incercat sa iau legatura cu patronii, dar nu am reusit.
La ei este Pastele, dar din ce stiu eu astfel de lucrari s-au facut si anul trecut. Problema este ca anul trecut a fost un inginer agronom. Acum i-a expirat contractul”, a spus avocatul societatii.
Potrivit sefului de la Garda de Mediu, substanta folosita este extrem de periculoasa. „Substantele permise sunt cele cu grad de toxicitate trei si patru. Aici s-au folosit substante de gradul unu”, a mai spus Marian Eperies.
Alerta in Checea
In localitatea aflata la aproximativ 50 de kilometri de Timisoara s-a instalat starea de urgenta. Primarul a transmis avertizari in tot satul. „Am avertizat populatia sa nu consume niciun fel de animale decedate”, a spus primarul Dorin Birdean.
Tot ieri, autoritatile au obligat societatea agricola sa acopere cu pamant grauntele otravite. „Trebuie sa acoperim boabele. Asa ni s-a spus”, a spus unul dintre cei aproximativ 30 de muncitori care cautau otrava in culturile de grau.