Adevarul: Studiu: Mediterana, in pericol de tropicalizare

Cresterea numarului de specii invazive, degradarea habitatelor si pescuitul excesiv, precum si incalzirea globala, reprezinta amenintari puternice la adresa florei si faunei din Marea Mediterana, potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica online Plos One si preluat de AFP.

Desi "evaluarile precedente mizau pe existenta a 8.000 – 12.000 de specii" in Mediterana, noul recensamant al vietii marine, realizat pe baza mai multor studii recente, a repertorizat circa 17.000 de specii, multe altele ramanand necunoscute cercetatorilor.

"Impactul activitatilor umane este mai mare in Mediterana decat in alte mari ale planetei", afirma autorii acestui raport, care iau in calcul istoria Marii Mediterane, astfel ca biodiversitatea are de infruntat mai multe pericole decat in alta parte.

Mamiferele marine, precum casalotii si delfinii, au platit deja un tribut greu. Multe alte specii emblematice, precum foca Monachus monachus, au disparut din Marea Mediterana. "Degradarea si pierderea habitatului sunt cei mai raspanditi factori in zilele noastre", afirma oamenii de stiinta, citand drept cauze "dezvoltarea regiunilor de coasta" ale bazinului mediteranean si poluarea.

Pescuitul excesiv reprezinta al doilea mare pericol pentru biodiversitate si se va intensifica in urmatorii 10 ani, potrivit acestui raport.

De asemenea, speciile invazive se regasesc in numar mare in Mediterana. Provenind din alte mari, numarul total al acestor specii este estimat la peste 600, reprezentand 4% din totalul speciilor recenzate. Aceste specii au ajuns in Mediterana la bordul vapoarelor – in apa utilizata ca balast -, prin canalul Suez si prin stramtoarea Gibraltar.

"Raspandirea speciei Mnemiopsis Leidy (meduza americana) din Israel si pana in Spania, in 2009, a provocat ingrijorari majore, din cauza impactului ei negativ asupra ecosistemelor si a zonelor de pescuit", se indica in acest studiu.
 

Citeste mai mult in Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri