Zeci de persoane traiesc din vanzarea resturilor pe care le arunca timisorenii. Ei dau mita ca sa poata intra pe groapa de gunoi de langa orasul banatean.
Groapa de gunoi de langa Timisoara reprezinta o sursa de venit importanta pentru foarte multi boschetari. Ei cauta in special fier si obiecte care contin parti de metal, pe care timisorenii nu le duc la centrele specializate de colectare. Din vanzarea acestora, o persoana poate castiga pana la 20 de lei pe zi sau chiar mai mult, daca are intaietate atunci cand ajung masinile de gunoi din oras.
Dupa colectarea materialelor, acestea sunt scoase de pe groapa de gunoi, de obicei cu carutele trase de cai, si vandute mai departe altor persoane care in final merg la centrele unde se cumpara fier vechi.
Acces permis, la intelegere cu paznicii
Groapa este in mod normal o zona cu acces interzis strainilor, unde doar angajatii societatii de salubrizare RETIM pot intra. Problema e ca perimetrul nu este inconjurat de gard si oricine poate evita paza de la principala poarta ca sa ajunga la deseuri. Orice nou intrus este insa imediat sesizat pentru ca cei care intra de obicei pe groapa de gunoi o fac la intelegere cu paznicii si anunta prezenta unei persoane noi de teama sa nu fie nevoiti sa-si imparta terenul de exploatare sau sa fie amendati.
Persoanele care au adaposturi improvizate langa groapa spun ca, la intelegere cu oamenii de la poarta, se poate intra. „Le dam ceva din cand in cand, de-un suc sau o cafea si te lasa sa intri. Ei nu au treaba noastra, au venit altii de ne-au daramat coliba pe care am avut-o aici", spune Imre Balas, un barbat venit din Zalau si care traieste din gunoiul pe care reuseste sa-l vanda mai departe.
Gunoiul mai cade pe drum
In fiecare zi, zeci de persoane intra pe groapa de gunoi si scot de acolo cu carutele gunoiul pe care uneori il mai imprastie pe drum pana sa ajunga sa-l vanda. Zeci de persoane care urca pe groapa de gunoi zilnic si-au improvizat adaposturi in apropiere, in afara perimetrului. Aproape pe tot parcursul anului stau acolo si pleaca pentru cateva zile atunci cand vin Jandarmeria si Politia ca sa-i alunge.
Vor muta groapa
Unii dintre ei stiu ca depozitul de gunoi va fi mutat si se gandesc sa se mute dupa el. „Mergem unde muta groapa, ce sa facem? La lucru nu ne mai ia nimeni, eu am probleme cu mainile si la agricultura nu mai e de lucru", spune Imre Balas, care adauga ca a avut locuri de munca, la combinat la Brasov, unde a lucrat la banda, si la fostul Comtim, in Timis.
Dupa ce a fost disponibilizat, a ramas fara surse de venit si, desi stie ca ar avea dreptul la o pensie cat de mica, spune ca nu are bani sa-si intocmeasca actele de care are nevoie.
Mancare de la Metro
Banii pe care-i face din vanzarea acareturilor pe care le gaseste ii cheltuie pe tigari, o bauturica mica si mai rar mancare.
Unul dintre camarazii cu care sta in adapost spune ca au mancare buna. „Saptamanal vin cei de la Metro si Real, arunca ce nu mai e bun si avem mancare… tot ce vrem noi. Aici nu avem treaba, daca vrem dormim, daca vrem bem, cand avem bani jucam carti", mentioneaza unul dintre prietenii lui Imre.
Situatia de la groapa de gunoi e subiect tabu pentru autoritati
Reprezentantii societatii de salubrizare, cea care a concesionat groapa de la Timisoara, nu vor sa comenteze modul in care e pazit acest obiectiv. Mai mult, nici nu vor sa spuna ce valoare are contractul incheiat cu firma de paza. Purtatorul de cuvant, Livian Hotico, sustine ca sunt date ce nu pot fi facute publice fara acordul firmei de paza, dar si pentru ca jumatate din actiunile RETIM sunt ale unei firme private si doar jumatate sunt ale Consiliului Local Timisoara. Primaria se face ca nu stie nimic.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul