Adevarul: Apa si solul Clujului sunt otravite cu plumb!

Laboratorul mobil din cadrul companiei SC RomPetrol Quality Control SRL a prelevat zilele trecute probe de aer, apa si sol in municipiul Cluj-Napoca. Analizele au fost efectuate conform normelor internationale in vigoare, iar rezultatele arata un nivel de contaminare cu plumb mai mare de doua ori decat cel admis.

Apa si solul din Cluj-Napoca sunt pline de compusi toxici de plumb, iar cifrele depasesc cu mult media acceptabila. Astfel, in reteaua de apa potabila a Clujului s-au gasit 26 μg de plumb la fiecare litru de apa, cand maximul admis de normele Ministerului Sanatatii este de numai 10 μg/l! Adica de doua ori si jumatate mai mult! In sol, in loc de 20mg/kg, cat este valoarea prevazuta ca fiind nepericuloasa pentru om, la Cluj s-au gasit 35,8 mg de Pb la fiecare kilogram. Valorile sunt ingrijoratoare cu atat mai mult cu cat autoritatile locale nu intrevad, deocamdata, masuri de decontaminare.

De unde provine poluarea

Cele mai importante contributii la acest nivel mare de poluare il au si l-au avut fabricile si uzinele locale, cu predilectie cele din industria de portelan si faianta, industria chimica a vopselelor si cea de prelucrare a lemnului. Si minereurile neferoase, adesea bogate in plumb, au avut in trecut o importanta contributie. Multe dintre instalatiile care "duduiau" pe vremea comunistilor sunt insa inchise de mai multi ani. Dovada faptul ca aerul este mai curat.

Dar apa din panza freatica si solul sunt inca otravite cu plumb, iar autoritatile nu au in plan o decontaminare in viitorul apropiat. Atmosfera din centrul orasului este insa viciata de numarul mare de automobile, cantitatea de CO (monoxid de carbon) masurata de laboratorul mobil fiind de 4,38 miligrame pe metrul cub de aer, cand pragul inferior de evaluare a calitatii aerului este de 5mg/m3. Prin urmare, chiar la limita. Doar o suta de masini in plus pe soselele Clujului ar putea schimba imediat incadrarea acestei analize de la rubrica "valoare acceptabila" la "valoare inadmisibil de toxica".

Ce-i de facut ?

Exista metode prin care plumbul poate fi "extras" din apa si din sol. Combinatiile de plumb nesolubile nu fac rau omului si, prin urmare, tehnologiile de decontaminare prevad transformarea substantelor periculoase (saruri solubile si oxizi solubili) in altele nepericuloase pentru om. Dar se vor mobiliza oare autoritatile pentru a le aplica? Campania noastra va continua. Vom culege marturii si pareri autorizate, vom prezenta opiniile dumneavoastra si vom continua dezvaluirile, oferind opiniei publice rezultatele probelor prelevate din aerul, apa si solul oraselor Romaniei. Cititi maine despre Dej si Campia Turzii.

Plumbul, un metal toxic inca foarte utilizat

Plumbul este denumit "metal greu" pentru ca are masa atomica 82, fiind cel mai greu element stabil din intregul Sistem Periodic al Elementelor. El a fost utilizat inca din Antichitate, dar multa vreme oamenii nu au stiut ca este toxic. Romanii, de pilda, faceau din plumb elemente de racord pentru apeducte si multe dintre vopselele folosite in Evul Mediu contineau compusi de plumb.

Pe vremea lui Beethoven, canile se faceau din plumb si marele compozitor a surzit si a murit prematur tocmai din cauza intoxicatiei cu compusi ai acestui metal. Christian Reiter, seful Catedrei de Anatomopatologie de la Universitatea din Viena, a dovedit recent ca medicul lui Beethoven i-a grabit moartea acestuia oferindu-i o alifie cu compusi de plumb pentru o boala banala de piele.

Astazi, desi plumbul este considerat toxic, el este totusi folosit la realizarea bateriilor, iar compusii lui sunt utilizati mai ales ca aditivi pentru benzine. Tot din plumb se fac gloantele, contragreutatile pentru fixarea stalpilor de la caile ferate electrificate si, pentru ca are o temperatura scazuta de topire, din plumb se fac si elementele fuzibile ale unor matrite. Sarurile de plumb sunt folosite de toti olarii din lume, pentru a realiza stratul lacuit, fiind indispensabile in producerea teracotei. La nivel mondial, productia anuala de plumb este de opt milioane de tone, fiind in continua crestere, in ciuda restrictiilor de utilizare.

Atentie la vopselele vechi!

Multe case vechi pot avea piese metalice vopsite cu amestecuri ce contin plumb. Vopseaua alba pe baza de plumb a fost interzisa prin lege, dar galbenul obtinut din cromat de plumb este inca folosit chiar si in unele tari membre UE.

Din acest motiv, conform procedurilor stan¬dard de vopsit, se interzice curatirea prin sablare a pie¬se¬lor metalice vopsite de mult timp, pentru ca o astfel de curatire produce un praf usor de inhalat, plin de compusi ai plumbului. Aceste saruri devin veritabile otravuri mai ales daca sunt amestecate cu sucuri de fructe (care contin acizi). Din reactia plumbului cu acidul citric, de pilda, rezulta ioni de plumb care sunt foarte usor de asimilat si produc otravirea rapida a persoanei.

Care sunt efectele intoxicatiei cu plumb

Plumbul este un metal otravitor care distruge conexiunile nervoase, mai ales in cazul copiilor mici, provocand grave afectiuni ale sangelui si creierului. Expunerea indelungata la plumb sau la una dintre combinatiile sale solubile (saruri sau unii oxizi, cum ar fi dioxidul de plub – PbO2) provoaca intotdeauna afectiuni ale rinichilor si colici abdominale.

Cele mai grave efecte sunt cele inregistrate in cazul bebelusilor care, daca ingereaza vreme indelungata apa ce contine compusi de plumb, sufera o incetinire permanenta a proceselor cognitive (intarziere mintala) ce uneori duce pana la schizofrenie. Dar si adultii sufera, intoxicatiile putand produce chiar moartea. Efectul nociv al plumbului a fost descoperit abia in ultimul secol.

De pilda, astazi e un fapt cunoscut ca acetatul de plumb (cunoscut sub numele popular de "zahar de plumb"), care era folosit in timpul Imperiului Roman pentru indulcirea vinurilor, a provocat imbolnavirea multor imparati romani, dintre care cativa au innebunit (Nero), iar altii au murit din cauza unor boli misterioase, recunoscute azi ca fiind intoxicatii cu plumb (Hadrian).

Femeile care ingereaza chiar si cantitati mici de compusi de plumb devin sterile si, din acest motiv, instructiunile de utilizare a plumbului in toate laboratoarele lumii prevad ca acest metal sa fie manipulat numai de barbati.

La adulti, cele mai multe cazuri de intoxicatii cu plumb se inregistreaza in randurile celor care au fost expusi unui proces industrial de productie. Dar, dincolo de aceste efecte nedorite ale industrializarii, contaminarea cu plumb a apei si a solului dintr-o regiune este considerata cea mai grava forma de poluare, pentru ca poate produce imbolnaviri in masa.

Apele se contamineaza cu plumb numai prin dever¬sarile industriale, iar solul devine "bogat" in plumb fie prin scurgerile de benzina (care contine tetraetil de plumb) din cisternele ingro¬pate ale benzinariilor, fie prin apa contaminata cu plumb ce ajunge in panza freatica.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri