Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Acordul de mediu Romania-Ucraina, in presa de azi

Gandul: Kievul ne promite iar ca mai asteapta cu Bastroe

Romania si Ucraina negociaza pentru a semna la anul un acord bilateral privind constructia canalului Bastroe si, implicit, privind protectia mediului, a declarat sambata Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Ca sa ajunga la aceasta intelegere, cele doua parti au negociat la greu, timp de o saptamana, in cadrul unei comisii de mediu mixte. Romania a cerut, pentru a "n"-a oara, sa nu se realizeze nici un fel de lucrari pana cand nu se clarifica daca acestea afecteaza sau nu Delta Dunarii.

Ca sa nu se lase cu cearta, oficialii ucraineni au promis ca nu vor incepe lucrarile pana atunci, insa ai nostri nu-i mai cred. Lucia Varga a amintit ca Ucraina si-a mai incalcat promisiunile si alte dati. "Partea ucraineana a dat asigurari ca nu va face aceste lucrari, dar nu a spus-o in mod expres. Declaratia lor mi s-a parut usor rezervata si trebuie sa fim in continuare vigilenti pentru zona Bastroe (…) Astfel de promisiuni nu stiu cum sa le luam. Si-au mai luat angajamente si cu alte ocazii si am constatat contrariul. Am constatat, insa, din partea lor in ultima perioada o oarecare schimbare de atitudine si sper ca in continuare sa doreasca sa respecte conventiile internationale", a mai spus secretarul de stat.

La Bucuresti s-a inceput realizarea unui studiu amplu, care va stabili daca lucrarile de la Canalul Bastroe afecteaza calitatea apei, fauna sau biodiversitatea in Delta. Daca raspundul va fi "da", Ministerul ameninta ca se va plange la forurile europene, motivand conventiile internationale. Acum cateva luni, Ucraina deja a inceput lucrarile la Bastroe, fara sa ne anunte.

Romania n-a uitat de norul de fosfor

In ceea ce priveste semnarea acordului bilateral, Ucraina s-a aratat dispusa sa negocierile sa fie urgentate, pentru ca intelegerea sa fie semnata anul viitor. Pana la semnarea acordului, insa, s-a convenit ca, in cazul unor eventuale poluari accidentale, cele doua parti sa se anunte reciproc.

Reamintim ca tema Bastroe nu este singura problema de mediu existenta intre Romania si Ucraina. In iulie anul acesta, Ucraina a poluat la granita cu Romania cu un nor urias de fosfor, fara ca macar sa ne anunte. Cand au incercat sa-i contacteze pentru a afla amanunte, oficialii de la Kiev n-au catadicsit nici macar sa raspunda la telefon omologilor de la Bucuresti. Din fericire, norul nu a poluat si Romania, insa ramane in picioare faptul ca Ucraina a incalcat acordul de cooperare in domeniul gospodaririi apelor de frontiera. Printre altele, acesta prevede ca statele sa se anunte reciproc in caz de poluare accidentala.

"Partea ucraineana a dat asigurari ca nu va face aceste lucrari, dar nu a spus-o in mod expres (..) Si-a mai luat angajamente si cu alte ocazii si am constatat contrariul", Lucia Ana Varga, (secretar de stat la Ministerul Mediului)

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Jurnalul National: Canalul Bistroe / Acord de mediu Romania-Ucraina

Romania si Ucraina ar putea semna anul viitor un acord bilateral privind protectia mediului si dezvoltarea durabila, actul fiind un prim pas in rezolvarea neintelegerilor privind Canalul Bistroe, a declarat secretarul de stat din Ministerul Mediului, Lucia Varga.

Reprezentantii Romaniei si Ucrainei s-au intalnit sa discute problemele de mediu dintre cele doua state. Comisia a abordat si problema Bistroe, partea romana cerand sa nu se faca lucrari pana nu se clarifica daca acestea afecteaza sau nu Delta Dunarii. Lucia Varga sustine ca se constata din partea Ucrainei o "oarecare schimbare de atitudine". Kievul ar fi facut chiar promisiuni ca nu vor incepe lucrarile.

Autoritatile de la Bucuresti au inceput realizarea unui studiu complex, prin care se va stabili daca lucrarile de la Bistroe afecteaza calitatea apei sau biodiversitatea in Delta Dunarii. In cazul in care se va stabili acest lucru, Romania nu va intarzia sa faca plangere la forurile abilitate europene, invocand conventiile internationale in domeniu.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri