Adevarul: Agricultura ecologica, o povara pentru fermieri

Culturile "curate" sunt dificil de realizat, deoarece e nevoie de o perioada de conversie de pana la trei ani
Populatia Romaniei a inceput sa fie mai preocupata de calitatea si securitatea alimentelor, mai ales in ultimii ani. Din acest motiv, agricultura ecologica reprezinta o solutie la cele doua probleme arzatoare pentru acest sector: satisfacerea cererii pentru produse naturale, obtinute prin metode care nu presupun utilizarea substantelor chimice, si diversificarea sectorului agricol, in contextul general al protectiei mediului.
In categoria produselor "de calitate" pot fi incluse si produsele rezultate in urma practicarii unui tip de agricultura intitulat "agricultura ecologica". Utilizarea intensiva in sectorul agricol a unor cantitati sporite de substante chimice, atat pentru fertilizare, cat si pentru tratarea culturilor, a condus la aparitia pe piata a unei cereri pentru produse "curate", din partea unui numar din ce in ce mai ridicat de consumatori. Acest tip de cerere se inscrie intr-o miscare ampla si de durata, in directia conservarii si protejarii mediului, care se manifesta de asemenea si in agricultura.

Pierderi de productivitate

Numai ca fermierii dam­bo­viteni evita sa se apuce de agricultura ecologica, pentru ca – spun ei – acest gen de culturi sunt dificil de realizat. Si asta din cauza faptului ca, fata de agricultura clasica, pentru cea ecologica este nevoie de o perioada de conversie de un an in zootehnie, de doi pentru culturile cerealiere si de trei ani in horticultura.

Dupa aceasta perioada, produsele obtinute dobandesc statutul de "ecologic" si produsele pot fi comercializate drept "ecologice". "In perioada de conversie, agricultorul nu poate compensa pierderea de productivitate, iar statul nu acorda subventii, cum s-au dat in Franta, Spania si Germania. De asemenea, se considera ca agricultura ecologica presupune costuri de productie mai ridicate decat agricultura conventionala, costuri datorate, in principal, utilizarii unei forte de munca mai ridicate si a randamentelor scazute ale culturilor", ne-a declarat PR managerul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Laura Pascu.

"La nivel de judet avem o singura ferma unde se practica agricultura ecologica, la Crevedia, unde pe 40 de hectare se cultiva cartofi. Au insa probleme cu livrarea produselor", a declarat directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dambovita, Eugen Marin.

Trebuie spus ca producatorilor de cereale, legume sau fructe ecologice li se interzice sa foloseasca substante chimice pentru combaterea daunatorilor sau pentru intretinerea culturilor. Din acest motiv, gandacii trebuie adunati cu mana, iar bolile se trateaza cu diverse ceaiuri, fara a se folosi pesticidele. Productia in sistem ecologic este cu aproape 50% mai mica decat cea in sistem clasic.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri