Emisiile provenite de la tehnologiile digitale depășesc cele ale industriei aerospațiale, ridicându-se la aproape 4% din emisiile totale de CO2, conform unui nou studiu.
Studiul realizat de The Shift Project analizează costurile în termeni de energie ale creării infrastructurii de IT, precum și ale utilizării sale.
Maxime Efoui-Hess, autor al studiului, a declarat că oamenii trebuie să regândească viitorul internetului și să își reducă activitatea, atenționând că avem la dispoziți resurse de energie limitate și că rata utilizării internetului nu poate continua să crească în același ritm.
Conform unei prognoze realizate de compania Cisco, aproximativ 60% din populația lumii va avea acces la internet până în 2020, iar conținutul video reprezintă peste 80% din traficul total de internet, dintre care 60% sunt video-uri online, de pe platforme ca YouTube, Netflix sau Vimeo.
Însă transferul online al video-urilor necesită multe date. În 2018, traficul de date video online a fost responsabil pentru peste 300 de milioane de tone de CO2, echivalentul emisiilor anuale ale unei țări de dimensiunea Spaniei. Cu cât videoclipul are o calitate mai mare, cu atât necesită mai multe date.
Conform The Shift Project, zece ore de film la calitate înaltă consumă mai mulți biți decât toate articolele Wikipedia în limba engleză la un loc.
Modul în care consumăm videoclipurile și filmele s-a schimbat radical. În prezent, video-urile online sunt folosite în principal pentru a capta atenția unei persoane cât de mult posibil. Efoui-Hess atenționează că platformele ca YouTube, Facebook și Netflix exploatează acest lucru, de exemplu prin funcția de autoplay.
Igiena digitală, importantă pentru reducerea emisiilor
Lutz Stobbe, de la Fraunhofer Institute for Reliability and Microintegration din Berlin, a explicat că transferul de date pe mobil utilizează cea mai multă energie electrică. Când vine vorba de gadgeturi, eficiența energetică nu s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, așa că este recomandat să folosim dispozitivele mai vechi cât de mult posibil.
Un alt pas important este să respectăm o „igienă digitală”.
„Chiar ai nevoie să încarci 25 de imagini cu același lucru pe cloud? Fiecare fotografie, fiecare video sunt salvate în mod constant, pentru motive de siguranță, iar acest lucru consumă energie de fiecare dată. Dacă în schimb ștergi câteva lucruri, poți economisi energie.”
Efoui-Hess recomandă adoptarea unor mici schimbări care ajută la reducerea consumului de energie.
„Folosește Wi-Fi, nu date mobile, urmărește pe cel mai mic ecran posibil – iar video-urile HD pe un smartphone nu sunt cu adevărat necesare.”
Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la această problemă, The Shift Project a dezvoltat un add-on de browser care calculează emisiile generate de activitatea online individuală.