Acord de zece miliarde de dolari pentru gaze de sist in Ucraina

Extragerea gazului din sist aduce riscuri de mediu

Compania petroliera britanica Shell a obtinut un contract de zece miliarde de dolari, pentru exploatarea gazelor de sist in Ucraina.

Acordul a fost semnat la Davos (Elvetia) de presedintele Shell, Peter Voser si de ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavinsky, in prezenta presedintelui Ucrainei, Viktor Yanukovici.

“De acum inainte vom avea o forma de cooperare flexibila, care sa dea valoare economiilor tarilor noastre”, a declarat presedintele Ucrainei. Acesta a subliniat ca acordul privind gazele de sist reprezinta “doar inceputul”.

Ucraina este acum dependenta de combustibilul importat din Rusia.

Guvernul de la Kiev estimeaza ca in bazinul de est al raului Donetk s-ar afla 3.000 de miliarde de metri cubi de gaz, care ar acoperi intregul consum al Ucrainei pe 70 de ani.

“Daca vom reusi sa urmam cel mai optimist scenariu, deficitul nostru de energie va fi rezolvat”, a declarat ministrul Eduard Stavinsky.

Rezultatele studiilor atesta faptul ca Ucraina ar fi una dintre tarile europene cu cele mai mari rezerve de gaz de sist, alaturi de Franta si de Polonia. Acordul de exploatare semnat la Davos este urmarea actiunilor de explorare realizate de Shell in Ucraina, pe baza unei intelegeri din septembrie 2011. Ucraina nu are tehnologia proprie necesara pentru a extrage gazul de sist.

Europa Occidentala se teme sa exploateze gazele din sist

Gazele de sist sunt o resursa energetica intens exploatata in SUA, dar privita cu mari rezerve in Europa. Exploatarea gazelor din sist se face prin metoda fracturarii hidraulice, suspectata ca ar putea declansa cutremure.

Pe de alta parte, fracturarea hidraulica presupune introducerea in subteran, cu mare presiune, de apa amestecata cu circa 700 de substante chimice, dintre care jumatate ar fi toxice.

Acordul privind gazele de sist ale Ucrainei a fost semnat la Davos in ultima zi a traditionalului Forum Economic Mondial, aflat in acest an la cea de-a 43-a editie.

Greenpeace a blocat o benzinarie Shell

Pe de alta parte, prezenta la Davos a oficialilor companiei Shell a determinat si un protest inedit, organizat de Greenpeace. Activistii acestei organizatii au blocat o statie de benzina Shell din Davos, in semn de protest fata de forajele petroliere in zona Arcticii.

La blocarea benzinariei au participat 25 de membri Greenpeace din Elvetia, Germania, Franta si Italia. Unii dintre ei sau legat cu lanturi de pompe, altii au legat furtunurile de carburant si au arborat pe acoperisul statiei un banner cu textul “Petrolul arctic – prea riscant”. Pentru a sublinia importanta problemelor de mediu, demonstrantii au postat in statia de carburant statuia unui urs alb.

Reprezentantii companiei Shell au refuzat sa comenteze incidentul.

spot_img

Ultimele știri