Doar 20% din autoritatile publice din Romania au facut pana in prezent achizitii verzi, procentul fiind cu 30% mai mic decat media europeana, arata rezultatele unui studiu sociologic realizat de Fundatia Terra Mileniul III.
Potrivit sudiului, prezentat in cadrul dezbaterii „Achizitiile publice ecologice in Romania”, principalele probleme intampinate de institutii sunt legate in primul rand de birocratie si procedurile dificile de achizitie.
Pe de alta parte, in randul functionarilor exista o slaba informare despre produsele si serviciile ecologice, iar solutiile de eficientizare pe termen lung sunt pe ultimul loc.
Desi la nivelul UE exista o recomandare privind tintele pe care statele membre trebuie sa le atinga, autoritatile din Romania habar nu au care este situatia reala. De ce? Pentru simplu motiv ca nu exista date oficiale care sa arate care este procentul achizitiilor publice si care este oferta reala de astfel de produse.
In acest timp, alte state europene iau masuri drastice pentru a incuraja achizitiile de produse verzi. Guvernul bulgar, spre exemplu, a anuntat satpamana trecuta ca, incepand de la anul, toate institutiile publice vor fi obligate sa achizitioneze exclusiv hartie reciclata.
Functionari prea comozi
O alta problema e ca, pentru a nu limita ofertele, legea achizitiilor publice interzice institutiilor sa solicite producatorului un certificat. In lipsa acestuia, explica Iulia Degeratu, expert in cadrul Ministerului Mediului, cumparatorul poate face achizitii ecologice in baza specificatiilor tehnice ale produselor.
Angajatii responsabili cu achizitiile publice ar trebui sa verifice daca produsele sunt ecologice si daca respecta caracteristicile prevazute in caietul de sarcini, insa cei mai multi prefera sa se lipseasca de aceasta etapa.
De asemenea, nu se stie nici cate produse verzi etichetate sunt in prezent pe piata din Romania, iar cele existente nu sunt cuprinse in nicio baza de date.
”Inertia este mai mare in sectorul public, iar lucrurile vor fi impulsionate de sectorul de business”, a aratat presedintele Terra Mileniul III, Lavinia Andrei. Ea a oferit exemplul companiei Siveco, ce exceleaza in domeniul achizitiilor verzi fiind desemnata castigatoarea Green Business Index (GBI), primul top al companiilor verzi din Romania, realizat de Asociatia Green Revolution in parteneriat cu Ministerul Mediului.
Pret mare VS economie in timp
La toate acestea se adauga lipsa de informare si conceptia des intalnita ca produsele ecologice sunt mai scumpe decat cele obisnuite. Aceasta pentru ca legislatia achizitiilor publice nu prevede o estimare financiara a beneficiilor aduse de produsele verzi. Chiar daca uneori pot fi mai scumpe la achizitionare, acestea sunt mai economice, aducand beneficii in timp.
„Nimeni nu face o previziune pe termen lung a eficientei produselor ecologice. Nicio autoritate nu se gandeste la procese pe orizontala si nu se ia in calcul cate locuri de munca sunt generate”, a declarat Claudiu Georgescu, din partea Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.
Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), trainingurile de achizitii publice contin, din 2006, si o scurta prezentare a achizitiilor ecologice. Cursantii sunt insa sceptici si considera ca aceste produse sunt mai scumpe si ar complica procedura.
„Din 2007 nu s-a intamplat nimic concret care sa ajute la nivel local. Bugetele sunt foarte reduse, iar oamenii spun de fiecare data ca achizitiile ecologice sunt mai scumpe. Incercam sa vorbim despre dezvoltare durabila si despre economia de resurse care se face optand pentru astfel de produse. Dar ei spun ca e complicat, intreaba unde este ghidul sau solicita sprijin”, a aratat Miruna Bohaltea, expert in cadrul ANRMAP.
Specializare tinuta la secret
In prezent exista doua proiecte derulate de Ministerul Mediului pentru incurajarea investitiilor ecologice, ambele finantate din fonduri structurale.
Pentru implementarea unuia dintre proiecte – ”Ecoemerge” – Romania va primi 2 milioane euro ce vor fi folosite pentru a crea un cadru integrat pentru dezvoltarea pietelor ecologice imbunătătind legătura dintre sistemele de productie si componenta de consum.
Al doilea proiect, in valoare de 800.000 lei, vizeaza formarea a 40 de specialisti in domeniul achizitiilor publice verzi in randul functionarilor din aparatul public central. Cine sunt cei selectati sau cand si unde a fost popularizat acest proiect nu stie insa nimeni, nici macar reprezentanta Ministerului mediului. Intrebata de reprezentantii ministerului Economiei de ce ei n-au auzit de proiect, Iulia Degeratu s-a limitat sa arate ca etapele proiectului s-au desfasurat „in mare graba”, iar locurile au fost distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”.
Romania este obligata sa respecte recomandarile Comisiei Europene care propune o tinta voluntara de 50% achizitii publice ecologice pentru fiecare stat membru pana in 2010. Tipurile de produse si servicii la care se refera sistemul de achizitii publice ecologice sunt: constructii, servicii de alimentatie si de catering, transporturi, energie, echipamente de birou, textile, servicii de tiparire, mobile, produse de curatenie, echipamente din sectorul sanatatii.
Cititi si:
Institutiile publice bulgare vor folosi numai hartie reciclata din 2011
Parlamentul European vrea achizitii publice mai verzi
Consiliere pentru achizitiile publice ecologice