Consiliere pentru achizitiile publice ecologice

Impactul achizitiilor ecologice asupra mediului si a dezvoltarii durabile si cadrul legislativ national si european in domeniu au fost temele dezbatute miercuri, 26 mai, la prima intalnire a Retelei Achizitorilor Publici din administratia publica centrala.

Evenimentul, organizat de Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) in parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), marcheaza demararea etapei a II-a a proiectului „Promovarea achizitiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici” cod SMIS 1203.

„Proiectul este unul de pionierat in domeniul achizitiilor publice”, a declarat Mircea-Ioan Cotosman, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, prezent la deschiderea acestui eveniment.

„Acest tip de achizitii reprezinta o provocare cu atat mai mult cu cat autoritatile contractante sunt responsabile de obtinerea celui mai bun raport calitate-pret. De aceea, trebuie gasit un echilibru intre costuri si dorinta de a introduce factorii de mediu in astfel de licitatii. Trebuie sa recunoastem ca traim intr-o civilizatie a costurilor”, a adaugat Cotosman.

„Agentia Nationala a Functionarilor Publici este un partener pe care se poate baza orice institutie din Romania”, a declarat Andras Szakal, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. „Vrem un corp profesionist de achizitori publici, care sa aiba grija ca banii publici sa fie cheltuiti cit mai rentabil si transparent, mai ales in aceasta perioada de criza”, a precizat Szakal.

In cadrul evenimentului au fost prezentate si activitatile planificate pentru perioada urmatoare precum si programele de formare profesionala in domeniul achizitiilor publice ecologice si formare de formatori de care vor beneficia functionarii din administratia publica centrala.
Prezentul proiect, derulat de Ministerul Mediului si Padurilor in parteneriat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013. Valoarea totala eligibila a proiectului este de peste 80.000 lei.

Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de constientizare a impactului favorabil asupra mediului inconjurator a achizitiilor ecologice prin formarea de instructori la nivelul administratiei publice centrale si diseminarea de instrumente, metode si bune practici in domeniu.

Scopul acestui proiect este de a imbunatati capacitatea formatorilor si a managerilor de formare din admistratia publica centrala in domeniul achizitiilor publice ecologice prin: analizarea si actualizarea manualelor de achizitii publice, pregatirea formatorilor si a personalului cu atributii in domeniu, crearea unei retele de achizitori publici care sa se implice activ in promovarea achizitiilor publice ecologice.

Grupul tinta este format din functionari din administratia publica centrala cu atributii in domeniul achizitiilor publice precum si formatorii in domeniul achizitiilor publice din cadrul ANRMAP si ANFP.

In urma derularii activitatilor se urmareste inregistrarea unor rezultate precum 40 de achizitori publici formati si certificati in domeniul achizitiilor publice ecologice, o retea a achizitorilor publici din administratia publica centrala, patru grupuri de lucru ale achizitorilor publici din administratia publica centrala in vederea schimbului de experienta si bunei practici, o analiza-diagnostic, privind considerarea aspectelor ecologice in documentatiile de atribuire a achizitiilor publice, un manual de achizitii publice ecologice si o conferinta nationala pe tema importantei achizitiilor publice ecologice.

Prin acest proiect Romania se alatura eforturilor intreprinse la nivel european, unde se promoveaza in mod sustinut conceptul de achizitii publice verzi in randul statelor membre, sectorul public avand o putere semnificativa de cumparare si putand orienta piata spre furnizarea de produse si servicii ecologice.

Foto: newschannel.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri