Pădurile au uneori forme cu care nu suntem obișnuiți, însă rolurile lor, atunci când sunt formate de copaci încă vii, sunt aceleași: de a da oxigen, de a adăposti păsări și animale, de a încetini încălzirea globală. Iată 7 exemple:
Pădurea Quiver Tree
Această pădure din sudul Namibiei, din Africa, te surprinde prin faptul că deșertul ar fi ultimul loc unde te-ai putea gândi că ai putea găsi o pădure. Frunzele copacilor Quiver (Aloe dichotoma) erau folosite de indigenii Bushmen pentru a-și confecționa vârfuri pentru săgeți. Există aproximativ 250 de exemplare în această pădure rară. Cei mai bătrâni copaci au între 200 și 300 de ani.
Pădurea de mangrove
Mangrovele reprezintă un amestec de plante, în principal arbuști și copaci, care trăiesc cu rădăcinile în apă, dar își întind ramurile spre cer. Se dezvoltă în apă sărată, grație abilităților unice de a filtra sarea din apă. De asemenea, și în zona de variație a nivelului mării din cauza mareei, între nivelul fluxului și cel al refluxului. Sunt răspândite în două mari regiuni geografice: regiunea de est cu țărmurile tropicale umede din sudul și sud-estul Asiei, nord-estul Australiei, sud-estul Africii și regiunea de vest cu vestul Africii, țărmurile tropicale din estul Americii Centrale, sudul Americii.
Pădurea Methusaleh
Această specie a fost numită după bărbatul despre care se spune că a trăit cel mai mult, 969 de ani. Pinus longaeva crește la o altitudine ridicată, între 3.000 și 3.400 de metri, fiind protejată în Parcul național Inyo. Cel mai bătrân copac descoperit are 5.065 de ani, iar următorul 4.847 de ani. Locația ambilor arbori este cunoscută doar de oamenii de știință, pentru a-i proteja.
Pădurea subacvatică din Lacul Kaindy, Kazakhstan
Lacul Kaindy a apărut în mod natural, în urma unui cutremur care a declanșat o alunecare de teren. Acesta a blocat cheiul și a format un baraj natural. Ulterior, apa de ploaie a umplut întreaga vale, creând un lac impresionant în mijlocul munților. Lacul are 400 de metri lungime, iar ceea ce îl face deosebit sunt trunchiurile uscate de molizi.
Pădurea Deadvlei
Deadvlei a fost în urmă cu 900 de ani o oază fertilă în deșert, însă s-a uscat atunci când a secat râul Tsauchab. Localizați în parcul național Namib-Naukluft din Namibia, copacii nu au apucat să se descompună datorită mediului extrem de uscat. Scoarța copacilor s-a înnegrit datorită expunerii constante la lumina soarelui. Cunoscută și ca „Pădurea Copacilor Morți”, ea este înconjurată de dune roșii de nisip.
Aleea de Baobabi
Situată în Madagascar, aleea este una dintre cele mai populare atracții turistice din această țară. Cei mai bătrâni baobabi au în jur de 800 de ani și sunt de pe vremea când împrejurimile erau o pădure tropicală densă.
Pădurea strâmbă din Gryfino, Polonia
Această pădure ciudată numără 400 de pini curbați, care au fost plantați în 1930 lângă Gryfino, Polonia. Nimeni cu știe sigur care a fost mecanismul prin care acești copaci au luat forma curbată, dar cei mai mulți sunt de părere că este vorba despre intervenția omului. Motivul pentru care s-ar fi dorit deformarea unor copaci a fost pentru procurarea unui lemn curbat în mod natural pentru mobilă și ambarcațiuni.