50.000 de hectare din Delta Dunarii au nevoie de reconstructie ecologica

Ziua Internationala a Zonelor Umede aduce din nou in atentia publicului Delta Dunarii, cea mai mare zona umeda naturala a Europei si, totodata, cea mai bogata in biodiversitate.

In ultimii 20 de ani, greselile din vremea comunismului (lucrari de desecare si indiguire, pentru practicarea agriculturii intensive, care au scos din circuitul natural 20% din zonele umede) nu au fost reparate, lucru care a afectat nu doar natura, ci si comunitatile locale, afirma reprezentantii Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

In prezent, mai bine de 50 000 de hectare – foste lacuri si canale desecate ce au fost date in concesiune anumitor companii si investitori din exteriorul Deltei, care nu aduc niciun beneficiu pentru oamenii din zona sau pentru natura- pot fi redate Deltei prin lucrari de reconstructie ecologica.

Dezvoltarea economica, mai presus de conservare

„Trebuie sa intelegem ca Delta Dunarii ne pune la dispozitie o serie de beneficii – surse de hrana si de apa dulce, cai navigabile, potential pentru turism. Or toate acestea nu pot fi furnizate pe termen lung, daca Delta nu este gestionata integrat, daca nu-i oferim nimic in schimb, daca nu vom fi capabili sa controlam braconajul si dezvoltarea haotica a turismului si daca nu avem o viziune despre cum ar trebui sa arate aceasta zona in 10 ani de zile : o adevarata rezervatie a biosferei si nu un spatiu dedicat vanatorii si pescuitului, acoperit de ciment si de gunoaie. Pentru ca acesta este viitorul Deltei care se contureaza in prezent”, a declarat Cristian Tetelea, Manager de Programe- Bazinul Dunarii in cadrul WWF.

In perspectiva Asociatiei Salvati Dunarea si Delta si a WWF, provocarea majora in gestionarea Deltei Dunarii este concilierea intereselor de conservare cu cele de dezvoltare economica. 

In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii exista o structura complicata a responsabilitatilor pe diferite domenii de activitate, fapt care ingreuneaza insasi colaborarea autoritatilor locale responsabile de gestionarea Deltei.

O viziune comuna pentru concilierea intereselor de conservare cu cele economice, acceptata si sustinuta de toti factorii de interes, ar putea fi o solutie pentru problemele cu care inca se confrunta astazi Delta Dunarii.

Imagini ale Deltei la Parlamentul European

Starea actuala a Deltei este reflectata de expozitia de fotografie ”Delta Dunarii, paradisul in pericol”, ce se desfasoara intre 1 si 3 februarie, la Parlamentul European. Expozitia este o initiativa a europarlementarului Daciana Sarbu, impreuna cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF.  

Cele 30 de imagini expuse la Parlamentul European invita publicul sa descopere frumusetea si unicitatea Deltei, prin ochii a 4 fotografi romani pasionati de natura : Dan Dinu, Iliuta Goean, Helmut Ignat si Daniel Petrescu, fara a permite, insa, crearea unei imagini idilice a acestei regiuni, asa cum este, in general, prezentata si promovata Delta.

Organizatorii expozitiei si-au propus sa redea o imagine reala a Deltei Dunarii din zilele noastre, ce pune in antiteza natura salbatica si satele traditionale de pescari cu dezvoltarea haotica a turismului, vanatoarea ilegala si alte presiuni aduse astfel in atentia opiniei publice.

Cititi si:

Astazi este Ziua Mondiala a Zonelor Umede

spot_img

Ultimele știri