Astazi este Ziua Mondiala a Zonelor Umede

In fiecare an, la 2 februarie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Zonelor Umede, eveniment ce marcheaza semnarea Conventiei asupra Zonelor Umede, ce a avut loc in urma cu 40 de ani, la Ramsar, Iran.

Tratatul interguvernamental de la Ramsar stabileste cadrul actiunilor nationale si cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera.

Potrivit Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR), in prezent, exista 150 de parti contractante care au inscris pe lista Ramsar peste 1.600 zone umede de importanta internationala, avand o suprafata totala de 145 milione de hectare.

Romania are 5 situri Ramsar

De la aderarea Romaniei (1991) si pana in prezent, cinci regiuni din tara au fost desemnate situri Ramsar: Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” (in 1991) si Balta Mica a Brailei (in 2001), Lunca Muresului (jud. Arad si Timis), Complexul Piscicol Dumbravita (jud. Brasov) si Lacul Techirghiol (jud. Constanta) (1996).

Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoastere a importantei acestor zone ca resurse de mare valoare economica, naturala, stiintifica si a rolului lor multiplu in mentinerea calitatii mediului prin controlul inundatiilor, aprovizionarea stratului subteran de apa, stabilizarea tarmurilor si protectia impotriva furtunilor, retentia nutrientilor si sedimentelor, atenuarea schimbarilor climatice, purificarea apei, mentinerea biodiversitatii.

Zonele umede reprezinta intinderile de balți, mlaștini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina.

Romania va gazdui in prima parte a anului 2012 cea de-a unsprezecea reuniune a Conferintei Partilor la Conventia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanta internationala. 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri