Parcurile nationale, naturale si geoparcurile din 5 tari traversate de lantul Muntilor Carpati vor sarbatori pentru prima oara, pe 23 mai, Ziua parcurilor din Carpati.
Campania apartine organizatiei World Wide Fund for Nature (WWF) care va organiza zilele acestea o actiune regionala de informare a publicului larg asupra importantei parcurilor din Carpati, dar si asupra problemelor cu care acestea se confrunta. Actiunea se desfasoara, concomitent, in Romania, Cehia, Slovacia, Serbia si Ucraina, anunta un comunicat de presa.
De ce o zi a parcurilor din Carpati?
80% din resursele de apa potabila ale Romaniei provin din Carpati, care sunt de asemenea spatiul vital pentru 300.000 de hectare de paduri virgine si pentru jumatate din populatia de carnivore mari a Europei.
Statutul de protectie de care parcurile nationale din Muntii Carpati se bucura „pe hartie” este impresionant, insa in practica el este aproape inexistent, spun membrii WWF. Problema neacordarii compensatiilor pentru proprietarii de terenuri, devenita foarte grava in Parcul Natural Muntii Maramuresului, a investitiilor in infrastructura de schi, care ameninta zone din interiorul Parcului Natural Apuseni sau constructiilor ilegale care nu tin cont de peisaj si de elementele naturale sunt doar cateva dintre cele mai grave pericole.
Harta ariilor naturale protejate
In 2007, WWF a initiat un proiect regional, parte dintr-un program international care acopera alte 4 ecoregiuni: Altai-Sayan, Caucaz, Dinaric Arc si West African Marine. Proiectul, implementat in toata regiunea carpatica (Romania, Cehia, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia si Ucraina), se va incheia in 2012 si este finatat de Fundatia MAVA, din Elvetia.
Principalele directii de actiune implementate de WWF, inclusiv in Romania, sunt: instruirea persoanelor implicate in managementul ariilor protejate, instruirea rangerilor de la parcurile nationale si naturale, dar si dezvoltarea unor mecanisme si instrumente care vin in ajutorul administratorilor de arii protejate si nu numai. Astfel este in pregatire un soft care permite administratiilor parcurilor nationale si naturale sa monitorizeze eficacitatea managementului practicat in interiorul ariilor protejate.
Softul, care incorporeaza datele unui mecanism utilizat de IUCN si Banca Mondiala, poate facilita o acoperire extinsa si regulata a desemnarilor de arii protejate, daca guvernele il accepta drept „instrument oficial„ pentru managementul national al ariilor protejate.
De asemenea, WWF elaboreaza o harta interactiva adresata mai multor niveluri de public, incepand cu expertii in arii protejate si terminand cu publicul larg, care cuprinde informatii despre ariile naturale protejate din Carpati coroborate cu informatii demografice, sociografice si economice . Harta va fi adaptata fiecareia dintre cele 7 tari carpatice si va putea fi accesata pe o platforma on-line.