Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutas, membru al Comisiei economice si monetare din Parlamentul European (ECON), critica incapacitatea Uniunii Europene de a impulsiona negocierile de la Copenhaga si reticenta marilor tari industrializate de a-si asuma angajamente concrete cu acest prilej. In acest context, considera Cutas, G20 ar fi un format mai bun pentru eficienta viitoarelor negocieri climatice.
Sabin Cutas propune -intr-o interventie scrisa aferenta dezbaterilor consacrate Summit-ului de la Copenhaga, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg- ca tema adoptarii unui nou tratat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice sa fie reluata in cadrul unor "discutii intr-un format restrans, de tipul G20, pentru o mai mare eficienta a negocierilor". De asemenea, deputatul european subliniaza nevoia unei mai mari coordonari a statelor membre, astfel incat sa existe o singura voce la nivelul UE.
"De o luna de zile, esec este cel mai utilizat cuvant pentru a caracteriza Summit-ul de la Copenhaga. Rezultatul nesatisfacator al Summit-ului se datoreaza atat reticentei manifestate de catre marile tari industrializate, cat si regulilor complicate ale sistemului bazat pe consens al ONU. De asemenea, ar trebui analizata incapacitatea Uniunii Europene de a-si asuma postura de catalizator al eforturilor globale pentru limitarea efectelor schimbarilor climatice. Prin anuntarea unilaterala, cu un an inaintea acestei conferinte, a intentiei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, pana in 2020, UE avea atu-ul moral de a da un impuls negocierilor de la Copenhaga. Nu am stiut, insa, sa ne facem auzita vocea intr-o reuniune dominata de pozitiile SUA si ale tarilor emergente", se arata in interventia eurodeputatului roman.
"Este nevoie de un format de discutii mai restrans, pentru a putea spera in negocieri cu sorti de izbanda. Reuniunile ministeriale de la Bonn si Mexico din iunie si decembrie, trebuie folosite cat mai eficient pentru a lasa deschisa calea adoptarii unui nou tratat. Este nevoie ca statele membre sa se coordoneze, in asa fel incat sa vorbim cu o singura voce la nivel international", a declarat Sabin Cutas.
Grupul celor 20 (G20) a fost creat in 1999 si reuneste economii strategice -industrializate sau in curs de dezvoltare- in cadrul sau avand loc discutii cheie legate de economia mondiala. Mai multe date despre G20 sunt disponibile la http://www.g20.org/about_what_is_g20.aspx.